Mai mulți participanți de la petrecerea de sâmbătă seară, organizată în cadrul Festivalului Culturii Arabe, au fost loviți cu ouă crude. Organizatorul festivalului, Fawzia Rehejeh, speră să nu fie implicate motive rasism.
Un incident neplăcut a avut loc sâmbătă seara, la petrecerea stradală cu muzică tehno-orientală desfășurată la cafeneaua Flow, de lângă Pasajul Scărilor. Mai multe ouă au fost aruncate „din senin” în cei care erau prezenți la eveniment. Fawzia Rehejeh, organizatorul festivalului, susține că unul dintre ouăle aruncate a stricat mixerul Dj-ului și unul i-a lovit pe mai mulți invitați.
„Ideea e că noi eram la Pasajul Scărilor, la terasa de la Flow – Refugiu Urban, unde aveam autorizație de la Primăria Municipiului Sibiu pentru a desfășura activitățile din cadrul Festivalului Culturii Arabe. Mai exact, în timpul zilei, acolo am organizat atelierele de pictură henna și de caligrafie arabă, la fel și târgul de produse artizanale cu specific arăbesc.
Sâmbătă seara au fost susținute două solo-uri muzicale de către un artist iranian și unul sirian. După care a fost pusă muzică tehno-orientală la vinil de către un DJ. Din senin, ne-am trezit cu ouă crude aruncate în participanții la eveniment. Unul i-a lovit pe invitați și s-a împrăștiat pe mai mulți dintre aceștia, altul a stricat mixer-ul DJ-ului. Ele au venit de undeva de sus, de deasupra noastră”, povestește Fawzia.
„Sper că nu a fost legat de alte motive, ce țin de rasism”
Fawzia spune că atât ea, cât și restul invitaților au fost șocați de incident. Aceasta speră că cei care au aruncat cu ouă au fost deranjați de muzică, ci nu au făcut acest gest din motive ce țin de rasism sau ură împotriva arabilor.
„Deocamdată nu suntem siguri nici cine a aruncat acele ouă, nici de ce a făcut acest gest. Vreau să cred că e vorba doar de faptul că i-am deranjat cu zgomotul muzicii. Oricum e un gest extrem de vulgar și inacceptabil. Totuși, sper că nu a fost motivat de alte motive, ce țin de rasism sau ură împotriva arabilor. Acest lucru ar fi cu atât mai grav și de-a dreptul îngrijorător pentru întreaga comunitate locală a Sibiului.
Cum am reacționat? Am fost șocați cu toții și pur și simplu nu ne-a venit să credem că așa ceva se poate întâmpla. E de neimaginat că într-un oraș care se definește prin multiculturalism și diversitate culturală, o comunitate de imigranți și refugiați din Orientul Mijlociu să fie atacată în acest fel incalificabil. Țin să subliniez că comunitatea arabă din România este un exemplu de integrare socio-culturală și economică. Iar la Festivalul Culturii Arabe din Sibiu au participat imigranți și refugiați din țările arabe care sunt muzicieni, artiști, actori, regizori și profesori, la rândul lor modele de integrare socială”, spune Fawzia.
În concluzie, Fawzia crede că Sibiul este un oraș inclusiv și deschis pentru cetățenii străini și tocmai din această cauză astfel de incidente nu trebuie să mai fie repetate. „Unii dintre ei au devenit cetățeni români, ceea ce spune multe despre efortul lor de a se integra, de a reuși în viață și de a contribui la societatea românească. Important e ca astfel de gesturi să nu se mai întâmple comunității arabe și niciunei alte comunități, indiferent de criteriul etnic sau alte categorii sociale. Noi, cei din cadrul Centrului Cultural Arab, credem că Sibiul este un oraș inclusiv și deschis pentru fiecare. Tocmai de aceea, asemenea incidente nu trebuie să mai fie repetate în Sibiu și în niciun alt oraș din România”.