dabo doner a intrat în insolvență. dan paștiu: ”anaf ne-a blocat conturile și nu mai puteam plăti salariile”

Tribunalul din Sibiu a admis cererea afaceristului local, Daniel Paștiu, de deschidere a procedurii de insolvență pentru compania sa, Dabo Internațional, cea care operează lanțul de restaurante fast food Dabo Doner. Odată o afacere de succes, cu peste 30 de parteneri în regim de franciză, lanțul de fast food Dabo Doner se confruntă de mai bine de doi ani cu probleme financiare grave, raportând la finalul anului trecut datorii totale de 10,697,926 de lei, către furnizorii săi și către bugetul de stat.

dabo doner a intrat în insolvență. dan paștiu: ”anaf ne-a blocat conturile și nu mai puteam plăti salariile”

Inițial, administratorul companiei sibiene a cerut aprobarea unui plan de restructurare prin concordatul preventiv, o procedură judiciară ce prevede suspendarea executărilor silite, însă acțiunea i-a fost respinsă de către Tribunalul din Sibiu. Astfel, în data de 17 iulie, a fost depusă la Tribunalul Sibiu o nouă cerere, de data aceasta pentru intrare în insolvență, care a fost aprobată o zi mai târziu.

”Admite cererea formulată de debitorul Dabo International SRL, având pentru deschiderea procedurii generale de insolvenţă. Dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva Dabo International SRL, În temeiul art.73 raportat la art. 45 alin. 1 lit. d coroborat cu art. 57 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, Desemnează administrator judiciar provizoriu pe Sibinsolv IPURL care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 din lege, cu o retribuţie de 800 lei lunar. Stabileşte termen în şedinţă publică, la 21.11.2023 ora 09.00. Executorie. Cu drept de apel, în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii. Declaraţia de apel se depune la Tribunalul Sibiu” se arată în decizia instanței din 18 iulie, publicată pe site-ul portal.just.ro.

Acțiunea, o nouă încercare de salvare

Fondatorul lanțului de restaurante Dabo, Dan Paștiu, spune că a inițiat această procedură pentru a putea scăpa de presiunea din partea creditorilor, în special a Ministerului de Finanțe, căruia compania sibiană îi datorează peste 1 milion de lei în prezent. „Acțiunea noastră de deschidere a procedurii de insolvență a fost demarată pentru stabilizarea companiei. Fiind în situația în care nu puteam plăti nici salariile, a trebuit să apelăm la această soluție, însă vă asigur că nu avem nici cea mai mică intenție de a închide restaurantele noastre. Problemele au apărut în timpul pandemiei și au continuat odată cu noua realitate în care ne-am trezit după: războiul de lângă noi, inflația peste media ultimilor ani, costurile foarte mari ale utilităților și noile obiceiuri de consum ale clienților de fast food. Prin această acțiune, căutăm o variantă de consolidare a businessului și vizăm exclusiv stabilizarea lanțului de restaurante, împreună cu reorganizarea internă.

dabo doner a intrat în insolvență. dan paștiu: ”anaf ne-a blocat conturile și nu mai puteam plăti salariile”

Creșterea și decăderea unui imperiu

Compania Dabo Internațional SRL a fost înființată în 2012 de către omul de afaceri sibian Daniel Paștiu. Primul restaurant a fost deschis în 2013, în Sibiu, iar în prezent operează, potrivit propriului site, nu mai puțin de 52 de restaurante de tip fast food în majoritatea marilor orașe din România, la care se adaugă alte 2 restaurante în Ungaria și unul în Marea Britanie.

Cele mai bune zile ale acestei afaceri au fost în anul 2021, când compania sibiană a raportat o cifră de afaceri de 18.994.403 de lei, din care a obținut un profit net de 1.019.690 de lei. Tot atunci, nu mai puțin de 30 de persoane juridice dețineau cel puțin o franciză a lanțului de restaurante Dabo Doner. Cu toate acestea, Dabo International SRL figura la finalul anului 2021 cu o datorie de peste 10 milioane de lei, către furnizori și bugetul de stat.

Dabo Doner, victima contextului post-pandemic

În 2022, după doi ani de pandemie, compania omului de afaceri Dan Paștiu s-a confruntat cu un val de provocări noi, când mai multe firme au cerut executarea silită a bunurilor deținute de Dabo Internațional SRL. Astfel, la finalul anului 2022, compania care operează lanțul de restaurante Dabo Doner raporta o cifră de afaceri aproape de jumătatea valorii din anul precedent, respectiv 10.370.183 lei și o pierdere netă de 3.066.464 lei. Și numărul angajaților a scăzut în 2022 față de 2021, când au rămas active 31 de contracte de muncă, în loc de 41.

Unul dintre creditorii care s-au adresat instanței privind litigiile provocate de Dabo Doner este compania sibiană Tipo Trib SRL. Aceasta a redobândit în instanță, pe 4 iulie 2022, dreptul de folosință a unei hale cu o suprafață utilă de 517 metri pătrați din Sibiu, ce fusese anterior închiriată către Dabo Internațional.

Mai multe oferte de preluare a afacerii

În încercarea sa de a salva reputația Dabo Doner, Daniel Paștiu declară că este dispus să vândă un pachet minoritar de acțiuni către investitorii dispuși să-l ajute. Potrivit acestuia, mai multe fonduri de investiții cu capital străin sunt interesate de preluarea unui pachet de acțiuni: „Avem discuții cu mai mute fonduri de investiții din Anglia, Germania și Norvegia, care-și doresc să intre în acționariatul Dabo International. De asemenea, unii investitori privați din zona arabă și Liban s-au arătat deja interesați de achiziționarea unui pachet de acțiuni la restaurantele noastre. Vom vedea care dintre aceste oferte ne poate ajuta mai mult și vom decide în scurt timp încotro ne îndreptăm. Ce vă pot spune cu siguranță în acest moment, este că Dabo Doner nu va dispărea, iar compania va rămâne și în continuare una cu acționariat majoritar românesc. Vizăm vânzara a unui pachet de 40-45 la sută din părțile sociale ale companiei, care să ne ajute să modernizăm restaurantele noastre din Sibiu și să dezvoltăm noi produse”, a mai declarat Dan Paștiu pentru Ora de Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică