Un scandal s-a iscat, săptămâna trecută, între una dintre cele cinci instituții de cultură coordonate și finanțate de Consiliul Județean Sibiu, și anume Filarmonica de Stat, și Teatrul de Balet, din subordinea Primăriei. Totul a pornit de la decizia unor muzicieni de a nu-și da acordul pentru transmiterea live a spectacolului „Rigoletto” din Piața Mare, decizie luată cu doar câteva ore înainte de începerea show-ului. CJ și-a exprimat dezacordul față de gestul instrumentiștilor, spunând că „o mână de oameni a ales să ofere propriul spectacol” și cerând, totodată, conducerii instituției să ia măsurile care se impun.
Un scandal a izbucnit, săptămâna trecută, între Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu și Teatrul de Balet Sibiu, după ce mai mulți muzicieni au ales să nu își dea acordul pentru transmiterea live a spectacolului „Rigoletto” din Piața Mare.
Citește și: Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu: „Solicităm factorilor de decizie să ia măsuri”
Citește și: Teatrul de Balet bate obrazul câtorva muzicieni de la Filarmonica Sibiu. Ovidiu Dragoman: ”Gest lipsit de profesionalism. Au adus prejudicii de imagine”
Consiliul Județean Sibiu își exprimă dezacordul față de modul în care câțiva instrumentiști au înțeles să-și rezolve divergențele profesionale, aducându-le în atenția opiniei publice, în cadrul evenimentului de joi din Piața Mare. „Pe data de 20 iulie ac, peste 2.000 de oameni au ales să participe la premiera spectacolului Rigoletto, rod al colaborării între trei instituții prestigioase de cultură: Opera Națională Română Cluj-Napoca, Teatrul de Balet Sibiu și Filarmonica de Stat Sibiu. Așteptările pe care publicul le are atât din partea organizatorilor, cât și al instituțiilor din spatele acestora, care le asigură finanțarea, sunt mari și îndreptățite. Cu toate acestea, o mână de oameni a ales să ofere propriul „spectacol”, livrând în spațiul public, cu doar câteva ore înainte de începerea reprezentației, diferite teme de discuție ce țin de relația angajat – angajator”, spun reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.
O astfel de abordare este de neacceptat, consideră CJ Sibiu, întrucât generează o imagine defavorabilă întregii instituții, implicit și asupra „angajaților de bună-credință, creând în același timp neîncredere în rândul partenerilor culturali cât și al finanțatorilor, fie ei instituții publice sau entități economice care aleg să sponsorizeze actul cultural”.
CJ Sibiu consideră că publicul este pus în situația de a asista la un alt fel de spectacol, unul care nu are nicio legătură cu ceea ce artiștii Filarmonicii de Stat Sibiu ar trebui să livreze. „Situația generată de acea mână de oameni a fost depășită doar prin implicarea conducerilor Filarmonicii de Stat Sibiu și a Teatrului de Balet Sibiu, dar și prin sprijinul celorlalți artiști, care înțeleg că actul cultural este adresat comunității din care fac parte și că toate soluțiile se găsesc cu bună-credință și profesionalism. Solicităm conducerii Filarmonicii de Stat să ia măsurile care se impun pentru a rezolva cu decență eventualele dispute, fără a pune întreaga comunitate locală și invitații în fața unor momente jenante, în totală contradicție cu munca serioasă și reputația atâtor profesioniști”, adaugă reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.