Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu organizează în Piața Mare expoziţia intitulată ???????? ??????????̆???, avându-i ca curatori pe dr. Dana Roxana Hrib și dr. Alexandru Constantin Chituță.
Expoziția, compusă din 16 panouri, oferă o privire asupra istoriei discriminării bazate pe culoarea pielii, fiind ilustrată prin opere de artă europeană din secolele XVI-XVIII. Aceasta evidențiază faptul că ignoranța a condus la numeroase abuzuri, la fel ca și manipulările politice și economice ale epocii coloniale.
În cadrul descrierii expoziției, specialiștii muzeului sibian aduc în discuție figura lui Carl Linnaeus (1707 – 1778), părintele taxonomiei – domeniul care se ocupă de clasificarea speciilor. În opera sa emblematică, ”Systema Naturae”, Linnaeus clasifica umanitatea în grupe bazate pe culoarea pielii: europeni albi, americani roșii, asiatici galbeni și africani negri. Pe lângă acestea, a introdus și o categorie denumită „monstruos”, destinată oamenilor considerați sălbatici sau cu trăsături neobișnuite.
Evenimentul este inclus în cadrul proiectului „O cultură cu multe culori” al muzeului Brukenthal, realizat în parteneriat cu Administrația Fondului Cultural Naționalși poate fi vizitat până pe 30 septembrie.