corabie veche de 200 de ani descoperită la eforie - era acoperită cu nisip

O corabie, veche de 200 de ani, a fost descoperită la Eforie. Arheologii lucrează la dezgroparea navei de pe fundul mării.

Ambarcațiunea veche de 200 de ani a fost descoperită aproape de țărm. Epava are 20 de metri lungime și 4 metri lățime. În lipsa unor scafandri arheologi s-a luat decizia ca cercetările să fie făcute pe uscat, potrivit Digi24.

„Cred ca e pentru prima dată și-n România când are loc o cercetare a unei epave în nisip. Trebuie să fim foarte atenți pentru că epava e într-o stare de conservare nu foarte bună”, spune arheologul Mihai Duca, pentru Digi24.

Descoperirea corabiei pe fundul marii a întârziat lucrările de lărgire a plajelor din Eforie și a dus la creșterea costurilor. „Dacă această lucrare ar fi fost facută în 2020 cu scafandri cum am solicitat inițial, ar fi fost undeva în jur de 1oo.ooo de euro. Acum, până la această oră, costurile sunt estimate la 2.7oo.ooo de euro”, spune Marius Stamat, reprezentant constructor.

Dupa ce va fi studiată de arheologi, corabia va fi astupată la loc cu nisip. Fiind într-o stare avansată de degradare, nu poate fi extrasă și expusă într-un muzeu.

Ultima oră

Comentariul meu