Consiliul Județean Sibiu a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere a unor imobile și terenuri proprietate privată aflate pe tronsoanele 4 și 5 ale actualului drum DJ 106 A- Sibiu- Păltiniș- Șanta- DJ 106 N- Cabana Gâtu Berbecului- DJ 106 P- DJ 105 G- Râu Sadului- Tălmaciu- Avrig- DN 1 (Bradu)- DJ 104 F- Săcădate- Glâmboaca- Colun- Nou Român- intrarea în DJ 105 D. Drumul urmează să fie modernizat și reprezintă o investiție publică strategică pentru autoritățile locale și județene.
Potrivit deciziei Consiliului Județean, pentru tronsonul 4 al acestui drum, cuprins între comunele Sadu – Tălmaciu – Racoviță, au fost bugetați 174,404.40 lei pentru cele 114 exproprieri stabilite, în timp ce suma necesară exproprierilor pentru tronsonul 5 al aceluiași drum, cuprins între Cârța – Porumbacu de Jos și Avrig, se ridică la 580.192.91 lei. Pentru acest segment de drum sunt necesare nu mai puțin de 1011 de exproprieri.
Între 2.6 și 11 lei metrul pătrat expropriat
Cele mai multe exproprieri vor avea loc pe raza comuniei Avrig unde, potrivit deciziei Consiliului Județean, vor fi întocmite un număr total de 515 acte de expropriere. Tot aici va fi plătită și cea mai mare sumă pentru fiecare metru pătrat cedat în folosul statului, respectiv 11 lei. La polul opus, cele mai puține astfel de demersuri vor avea loc în Tălmaciu, unde 10 persoane fizice vor fi despăgubite cu câte 3 lei pentru fiecare metru pătrat cedat. Cu toate acestea, cele mai mici prețuri vor fi încasate de proprietarii terenurilor din Cârța, unde Consiliul Județean a stabilit o despăgubire de doar 2,6 lei pentru fiecare metru pătrat de teren expropriat. Astfel, aici se găsesc câteva zeci de actuali proprietari care nu vor primi mai mult de 10 lei pentru bucățile de teren pentru care vor fi despăgubiți.
Decizia autorităților județene mai prevede ca proprietarii din Porumbacu de Jos să fie despăgubiți cu 6 lei, cei din Sadu cu 6,7 lei, iar cei din Racoviță vor primi 4.8 lei pentru fiecare metru pătrat de teren cedat.
Cea mai mare sumă va fi încasată de o familie din Sadu care în schimbul a 390 metri de teren intravilan cu construcții va primi 13,650 lei, la care se adaugă suma de 20,056 lei despăgubiri pentru demolarea a 170 metri liniari de gard.
Sumele prevăzute în decizia Consiliului Județean provin din bugetul local al județului Sibiu, conform planului de investiții pentru anii 2023 – 2026 și vor fi virate în termen de cel mult 30 de zile în conturile bancare ale proprietarilor de imobile ce urmează să fie expropriate.