încearcă viața fără plastic timp de o lună - sfaturi de la sibianca de a pus bazele naked shop

Iulie este oficial luna fără plastic. Timp de 30 de zile cetățenii de pe întreg mapamondul încearcă să limiteze, fiecare cum poate mai bine și mai eficient consumul de plastic, și să se orienteze către un stil de viață mai sustenabil. Desigur că aceste obiceiuri ar fi bune de menținut și ulterior acestei provocări din mijlocul verii.

Inițiativa aparține australienilor de la Plastic Free Foundation, care au și câștigat câteva importante premii din domeniul inițiativelor civice cu această campanie anuală, și își propune să diminueze utilizarea pasticului de unică folosință pe glob, dar să și ajute la conștientizarea consecințelor pe care utilizarea acestuia le are. O provocare de o lună, care își propune să încurajeze consumatorii să refuze plasticul de unică folosință și să încorporeze alternative mai durabile în viața lor.

încearcă viața fără plastic timp de o lună - sfaturi de la sibianca de a pus bazele naked shop
Foto/ Magazin Naked Shop

Scopul campaniei Plastic Free July este de a reduce producția de plastic, o industrie care, potrivit fondatoarei campaniei, Rebecca Prince-Ruiz, va crește de patru ori până în anul 2050: „Pentru a crea o lume fără deșeuri de plastic, trebuie să închidem robinetul; nu este de ajuns să ștergem doar apa de pe podea”, spune aceasta. Cu peste 300 de milioane de oameni care participă anual la această campanie, impactul asupra utilizării plasticului în întreaga lume este unul uriaș.

Începeți cu pași mici

Pentru a produce cu adevărat o schimbare a stilului nostru de viață, este necesar să înțelegem în primul rând magnitudinea situației și importanța evitării acesteia.

Unul dintre rapoartele globale cu privire la volumul plasticului de pe glob, publicat de The Pew Charitable Trusts și Systemiq împreună cu partenerii  Universitatea din Oxford, Universitatea din Leeds, Common Seas și Fundația Ellen MacArthur arată că dacă nu acționăm acum, „volumul anual de plastic care ajunge în ocean va fi în viitor aproape triplu, de la 11 milioane de tone în 2016 la 29 de milioane de tone în 2040”. Mai mult, plasticul din apele lumii dăunează animalelor și sănătății ecosistemului acvatic, dar se și descompun în microplastic pe care îl consumăm noi înșine, ajungând să avem particule din acesta în sânge încă de la o vârstă foarte fragedă. Știați că inclusiv balsamul acela care vă face părul fin fin conține plastic?

Ce puteți face? Puteți încerca să urmați cei trei R: reduceți, reutilizați, reciclați

Am vorbit cu Paula Amariei, sibianca care a acceptat acum ani de zile să trăiască Low Waste spre Zero Waste, fondatoare a magazinului din Sibiu, Naked Shop. Acolo găsiți tot ce vă trebuie pentru a vă pune pe calea cea bună și a diminua consumul de plastic din viața de zi cu zi.

încearcă viața fără plastic timp de o lună - sfaturi de la sibianca de a pus bazele naked shop
Foto/ Magazin Naked Shop

Iată ce ne sfătuiește Paula, cum putem să acceptăm provocarea fără plastic a lunii iulie: „Putem în primul rând spune nu plasticului pe care îl consumăm în fiecare zi, ca de exemplu pungile de plastic de la piață sau de la supermarket. Putem avea la noi o plasă din bumbac pe care să o reutilizăm și în care să punem cumpărăturile, sau săculeți textili pentru legume și fructe. E important să avem mereu la noi în geantă sau în mașină, o astfel de traistă, mai ales când mergem la cumpărături.

foto: facebook/ naked shop

Al doilea lucru pe care putem să-l face foarte simplu ar fi să avem mereu la noi o sticlă reutilizabilă cu apă, să nu trebuiască să cumpărăm apă îmbuteliată în plastic. Știați că toate brandurile de apă care vând apă îmbunteliată în plastic, conțin microplastic în ea? Deci noi și înghițim plastic bând apă din sticle de plastic, iar acest lucru este foarte trist. Cel mai indicat ar fi să avem mereu cu noi o sticlă de apă reutilizabilă, în care să punem apă filtrată. Iar ar treilea lucru pe care îl mai putem face este să cumpărăm iaurt sau lapte ambalat în recipiente de sticlă.”

încearcă viața fără plastic timp de o lună - sfaturi de la sibianca de a pus bazele naked shop
Foto/ Magazin Naked Shop

Paula este de părere că dacă fiecare dintre noi ar integra aceste trei obiceiuri în viața lor impactul asupra mediului înconjurător și asupra planetei ar fi unul considerabil și am tinde să ajungem la ziua aceea în care putem spune că trăim Low Waste.

Atunci când a deschis magazinul Naked Shop, în urmă cu ani de zile, Paula spune că acesta a fost visul ei, să ofere un loc unde să poți să te aprovizionezi cu tot ce ai nevoie și să ai o amprentă de poluare cât de mica asupra planetei: „ne-am dorit să oferim un one stop shop unde să poți să-ți faci toate cumpărăturile pe care le faci în mod normal: de la piață, de la supermarket, legume, fructe neambalate, detergenți, alimente și produse de curățenie, și toate astea vrac. Acum avem o parte din ele, în magazinul nostru online și livrăm oriunde este cerere. Avem produse de curățenie, săpunuri naturale, neambalate, cosmetice naturale, care sunt toate fără plastic și au ingrediente foarte naturale, sticle reutilizabile, termosuri, practic mai tot ce ai nevoie pentru a accepta provocarea fără plastic”, îmi povestește Paula.

Concluzionăm amândouă că este incredibil cât de mult plastic folosim zilnic, uneori inconștient, și că cel puțin un exercițiu de conștientizare al consumului fiecăruia dintre noi de plastic nu poate avea decât un impact pozitiv pentru noi și pentru planetă. Provocare acceptată deci – chiar dacă suntem aproape la mijlocul lunii iulie, mai avem 20 de zile timp să ne recalibrăm consumul de plastic și să spunem nu pungilor și sticlelor de unică folosință.

Puteți vizita magazinul online Naked Shop online, sau pe pagina de Facebook sau Instagram a acestuia.

Ultima oră

Comentariul meu