doi români pe teren în jocurile din liga națională de baschet - reacția csu sibiu: ”cluburile trebuie să investească și la nivel juvenil”

 Consiliul Director al Federației Române de Baschet a stabilit miercuri regulamentele de desfășurare ale Ligii Naționale de Baschet Masculin și ale Cupei României, în sezonul 2023/2024.

Cea mai importantă schimbare este faptul că, din sezonul următor va fi obligatoriu ca doi jucători români să fie în permanență pe teren. În stagiunea 2022-2023, regulamentul impunea ca formațiile din Liga Națională să aibă cel puțin doi autohtoni pe teren doar în prima repriză și cel puțin unul în a doua repriză.

Cele 18 echipe din Liga Națională vor fi din nou împărțite în două grupe, iar după ce se vor întâlni, tur-retur, cele mai bune cinci formații din fiecare grupă vor merge în Top 10, iar celelalte se vor duela pentru o clasare cât mai bună în vederea playout-ului. Există o noutate importantă și în formatul LNBM, care privește subsolul clasamentului. În ediția 2023/2024 vor retrograda patru echipe de pe prima scenă a baschetului românesc.

În Top 10 vor exista meciuri între echipe din grupe diferite, tot tur-retur, iar primele opt merg în play-off, care va fi în sistem eliminatoriu. Componența grupelor pentru prima fază a sezonului regulat arată astfel:

Grupa A: U-BT Cluj-Napoca, Rapid București, CSO Voluntari, SCM Timișoara, Dinamo București, CSM Târgu Jiu, CSM Galați, Laguna București, Corona Brașov.

Grupa B: CSM CSU Oradea, BC CSU Sibiu, SCM U Craiova, FC Argeș Pitești, CSM Constanța, CSM Târgu Mureș, CSM Petrolul Ploiești, CSM Focșani, CS Vâlcea 1924.

Horațiu Floca: ”Cluburile trebuie să investească mai mult la nivel juvenil”

Directorul clubului BC CSU Sibiu, Horațiu Floca spune că regula cu doi români pe teren pe tot parcursul jocurilor de Liga Națională este una benefică, dar trebuie dublată de altele care să oblige cluburile  să investească mai mult la nivel de copii și juniori.

”Nu este o schimbare mare, față de sezonul trecut a mai apărut încă un român în sferturile 3 și 4. Cred că este o regulă benefică, așa dăm perspective tinerilor jucători români de a se antrena, de a progresa, a munci și astfel o să aibă șanse mari să joace. Decizia cu doi români în permanență pe teren este una folositoare doar dacă implică și alte măsuri adiacente care se determine cluburile să investească în copii și juniori. Numărul de jucători români este unul limitat și atunci trebuie ca, după această regulă, cluburile să investească la nivel juvenil și să își crească juniorii. Noi am avut situații în repriza a doua cu 2-3 români pe teren, jucătorii autohtoni trebuie să ajungă să aibă un rol important în echipe, nu doar să fie la număr pe teren. Regula este bună, dar trebuie dublată cu obligativitatea de a investi la nivel de juniori, pe toate palierele. Poate această regulă va convinge cluburile să acorde o atenție mai mare sectorului juvenil, acolo unde trebuie făcute proiecte pe termen mediu și lung” a spus Horațiu Floca, conducătorul clubului CSU Sibiu.

Clubul de pe malul Cibinului are un Centru de copii și juniori dezvoltat, cu numeroși antrenori și multe grupe de juniori la toate nivelurile.

Cupa României deschide sezonul

Sezonul competițional 2023/2024 debutează cu meciurile de Cupa României, în weekend-ul 15-17 septembrie. Formatul competiției rămâne identic cu cel din stagiunea precedentă. Cele 18 echipe de Ligă Națională vor fi împărțite în 6 grupe de câte 3, iar câștigatoarele de grupă și cele mai bune două locuri 2 vor merge în Final 8.

Grupele se vor disputa sub formă de turneu, cu trei meciuri în trei zile consecutive și cu zi de pauză pentru formația organizatoare. Tragerea la sorți pentru Cupa României va avea loc la Pitești pe 29 iulie, cu ocazia meciului dintre România și Albania din FIBA EuroBasket 2025 Pre-Qualifiers. Tot atunci va avea loc și licitația pentru stabilirea echipelor organizatoare.

doi români pe teren în jocurile din liga națională de baschet - reacția csu sibiu: ”cluburile trebuie să investească și la nivel juvenil”

 

Ultima oră

Comentariul meu