controale în căminele de bătrâni din sibiu – amenzi de peste 100.000 lei pentru condiții dezolante
foto: arhivă

Toate centrele sociale din județul Sibiu sunt verificate, zilele acestea, de o comisie a Prefecturii, în urma ororilor găsite în azilele groazei din Ilfov. În căminele pentru bătrâni din Sibiu au fost găsite o serie de nereguli, pentru care s-au aplicat deja sancțiuni.

Peste 40 de cămine sociale, de bătrâni, pentru persoane cu dizabilități și pentru copii, din cele 77 existente pe raza județului, au fost luate la control. „Prin Ordinul Prefectului județului Sibiu, nr.344/10.07.2023, Mircea-Dorin Crețu, s-au constituit Comisii Mixte pentru efectuarea de controale în centrele sociale. Din cele 77 de centre rezidențiale existente la nivelul județului Sibiu, 30 sunt publice  și 47 private”, spune Mădălina Ivașcu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Începând cu 10 iulie, comisiile, alcătuite din reprezentanți ai Corpului de Control al Prefectului, Direcției de Sănătate Publică Sibiu, I.T.M. Sibiu, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu, Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, efectuează controale la centrele sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități, copiilor din sistemul de protecție socială și la centrele sociale destinate persoanelor vârstnice.

Până în prezent, au fost verificate 42 de centre și au fost aplicate un număr de 66 sancțiuni contravenționale, dintre care 54 de avertismente. S-au aplicat și 14 amenzi în valoare totală de 114.250 lei.

Sancțiunile au fost impuse, în principal, din cauza deficiențelor constatate în ceea ce privește condițiile de igienă, depozitarea necorespunzătoare a produselor, funcționarea fără autorizație de securitate de incendiu. De asemenea, între neregulile depistate în timpul verificărilor, se mai numără starea degradată a mobilierului, instalațiile sanitare neconforme și nerespectarea capacității maxime a centrelor.

Citește și: Imagini șocante la un azil de bătrâni din Sibiu – Pacienți ținuți murdari și în condiții insalubre

În toamna anului trecut, căminul de vârstnici de pe strada Moldoveanu a fost închis din cauza neregulilor găsite la fața locului. Unii dintre bătrâni au fost relocați atunci, iar alții s-au reîntors în familie. Centrul a rămas fără licență din cauză că nu avea autorizație sanitară, dar și fiindcă pacienții erau cazați în condiții precare.

Ultima oră

Comentariul meu