Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a vizitat în ultimele zile unele din cele mai importante imobile care evocă aspecte din istoria României anunțând investiții în reabilitarea lor.
Vila Reginei Maria din Mamaia, cunoscută și ca Palatul Regal din Mamaia sau Castelul Reginei Maria din Mamaia, este un monument istoric construit în perioada 1923-1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa, pentru Regina Maria a României.
”Vila Reginei Maria este un reper cultural și o atracție turistică populară la malul mării, care trebuie salvat și readus constructiv și moral la valoarea pe care a avut-o.
Pentru mine, este o prioritate să contribui la salvarea acestui monument istoric și a patrimoniului construit la nivel național. Este și o obligație ca un loc cu asemenea valențe istorice să fie restaurat și pus în valoare. Ca atare, am decis să identific la nivelul Ministerului Culturii posibile surse de finanțare pentru refacerea construcției, ce vor fi accesate odată ce acesta va putea intra în administrarea instituției noastre.
Am vizitat obiectivul alături de oameni care cunosc cauzele degradării monumentului, aflat astăzi într-o stare deplorabilă, și care pot contribui la revitalizarea lui”, a anunțat Raluca Turcan.
Vila Brătienilor din Argeș va fi reabilitată
Raluca Turcan s-a aflat și în județul Argeș, pentru a vizita unele din obiectivele culturale din această zonă a țării. Cu această ocazie, a ajuns la Vila ”Florica”, conacul familiei Brătianu, construcție care va fi reabilitată cu bani de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei
”Am dorit să văd la fața locului situația unui foarte important obiectiv de investiții al Ministerului Culturii și de suflet pentru mine: reabilitarea Vilei „Florica” ce va fi restaurată în întregime printr-un împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Acest obiectiv de patrimoniu cu bogate valențe istorice locale și naționale, va fi readus la justa lui valoare”, a anunțat Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
Tot aici a vizitat Memorialul Închisoarea Piteşti, dar și Biserica Sfânta Treime Golești, un alt obiectiv de patrimoniu relevant pentru zonă. ”Mi-am exprimat dorința de a identifica surse de finanțare pentru restaurarea acestei minunate ctitorii boierești de secol XVII”, a mai scris Raluca Turcan.
”Am avut prilejul de a păși în încăperile Memorialului Închisoarea Piteşti – un moment încărcat de emoție profundă care face apel la istoria noastră recentă și dureroasă.
Îmbrățișez ideea ca acest loc încărcat de sacralitatea jertfei și a credinței să constituie subiectul unui dosar de evaluare și propunere de înscriere în lista indicativă a UNESCO. Până atunci însă, Ministerul Culturii a făcut procedura de clasare a obiectivului în Lista Monumentelor Istorice, urmând ca în curând să emit Ordinul de clasare pentru finalizarea demersului”, a transmis Raluca Turcan pe pagina rețelei de socializare.
Domeniul Florica este unul din cele mai frumoase domenii boierești din România și a fost numit astfel în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu, stinsă prematur din viață la vârsta de trei ani. Domeniul și conacul au fost construite și amenajate de Ion Brătianu și fiul său, Ionel Brătianu.
Ion C. Brătianu, fondatorul Partidului Național Liberal, a participat la Revoluția Pașoptistă, Unirea Principatelor și cucerirea Independenței de stat.
Fiul său, Ionel I.C. Brătianu, a fost de cinci ori premier al României. A negociat intrarea țării în Primul Război Mondial și apoi revendicările României la Conferința de Pace de la Paris (1919), prin care a fost recunoscută Marea Unire a românilor într-un stat național.