președintele româniei a retrimis în parlament legea care prevede că o motocicletă se poate conduce cu permis de categoria b

Președintele României a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin care permisul de conducere eliberat pentru categoria B este valabil şi în cazul anumitor tipuri de motociclete.

Președintele susține că nu sunt respectate norme de tehnică legislativă şi că prevederea potrivit căreia conducătorul auto trebuie să „facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule” este neclară.

De asemenea, dat fiind că legea se referă la motociclete cu transmisie automată cu capacitate cilindrică maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, Iohannis consideră că se impune clarificarea intenţiei legiuitorului de a acorda dreptul posesorilor permiselor de conducere eliberate pentru categoria B de a conduce doar motociclete de acest tip.

Pentru a beneficia de acest drept, deţinătorii permiselor trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, permisul pentru categoria B obţinut de minimum 3 ani şi să facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule. Reglementarea este în acord cu dispoziţiile art. 6 alin. (3) lit. b) din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere.

 

Ultima oră

Comentariul meu