decizia tribunalului sibiu - statul român, obligat să-i plătească lui gregorian bivolaru daune morale de 50.000 de euro
sursa foto: Libertatea

Tribunalul Sibiu a decis miercuri, 5 iulie, că statul român trebuie să-i plătească 50.000 de euro daune morale. În procesele de la CEDO, lui Bivolaru i s-au acordat 1.000, respectiv 1.200 de euro daune morale. 

Judecătorii din Sibiu au decis că statul român trebuie să îl despăgubească pe Gregorian Bivolaru „ca urmare a constatării nerespectării termenului rezonabil de desfăşurare a unei proceduri judiciare penale în care a fost implicat reclamantul”. Cu alte cuvinte, fiindcă procesul a durat prea mult, relatează ziarul Libertatea.

„Un imens prejudiciu de imagine”

După 17 ani de anchetă și procese, în februarie 2021, toți inculpații din dosar au fost achitați. Pentru unele infracțiuni a intervenit prescripția, în timp ce pentru altele, judecătorii au apreciat că faptele nu au fost infracțiuni.  Invocând că viața le-a fost profund afectată de procesul care s-a întins pe o perioadă atât de mare, foștii inculpați au decis să tragă la răspundere statul român.

Nicolae Catrina, președintele Asociației MISA, și instructorul de yoga Petru Roșu au fost primii. În procesele deschise pe rolul instanțelor în iunie, anul trecut, cei doi au acuzat autorităţile judiciare române că nu au luat măsuri eficiente pentru a asigura judecarea cauzei într-un termen rezonabil. Statutul de inculpat pe care l-au avut timp de 17 ani le-a adus „un imens prejudiciu de imagine”, s-au plâns ei, pentru repararea căruia au solicitat câte 40.000 de euro daune morale. Citeşte întreaga ştire: Statul român, obligat să-i plătească 50.000 de euro daune morale lui Gregorian Bivolaru, pentru că a judecat dosarul său în 17 ani

Ultima oră

Comentariul meu