Selgros Cash&Carry și-a anunțat intenția de a construi un magazin pe Calea Șurii Mari, în apropiere de Piața Obor, în zona de nord a Sibiului. Pentru ca supermarketul să fie ridicat, este nevoie ca Planul Urbanistic Zonal (PUZ) să fie modificat, drept pentru care, în luna mai a acestui an, primăria a pus în consultare publică documentația necesară. Sibienii au putut transmite opinii și observații, care, în urmă cu câteva zile, au fost făcute publice pe site-ul primăriei, împreună cu motivarea proiectantului.
Zona de nord a municipiului Sibiu a cunoscut, în ultimii ani, o mare dezvoltare. Dacă până nu de mult aici nu exista mare lucru, ci doar Piața Obor și târgul de mașini, între timp au apărut o mulțime de alte construcții. Primăria a amenajat un skatepark pentru tineri, a fost construit un complex comercial de tip mall, a apărut apoi și un magazin de jucării. În curând, în această zonă, s-ar putea construi încă un centru comercial. Compania Selgros Cash&Carry este cea care a cerut modificarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) astfel încât să poată fi construite, pe un teren gol în prezent, „funcțiuni comerciale cu caracter extraurban și funcțiuni administrative”. Documentația s-a aflat, până în 9 iunie, în consultare publică, iar sibienii au transmis opinii și observații.
Trafic greu și concurență neloială, printre observațiile sibienilor
Sibienii au cerut lămuriri referitor la problema traficului odată cu deschiderea supermarketului, dar și eventuala concurență neloială cu magazinele din zonă care au același specific. Proiectantul a venit cu explicații, spunând, prinde altele, că toate magazinele Selgros din România sunt realizate în vecinătatea unor magazine cu același specific, iar acest lucru nu poate fi decât un avantaj al clienților, fiindcă este asigurată o sinergie inerentă, concurența între competitori fiind în „avantajul cumpărătorilor”. Spre exemplu, în Sectorul 4 din București, magazinul Selgros se află lângă Kaufland. În Târgu Mureș, Selgros este construit lângă un magazin Lidl, iar în Constanța și Baia Mare, lângă Carrefour.
„Referitor la problematica eventualei concurenței neloiale cu magazinul Kaufland realizat în Ansamblul Comercial Prima Shopping Center, respectiv a observațiilor unor persoane că sunt prea multe magazine și construcții noi în Sibiu: Magazinele de tip Selgros asigură condiții pentru un comerț modern, o mare varietate de mărfuri alimentare și nealimentare, garanție a calității produselor. Activitatea se desfășoară într-o clădire care dispune de toate măsurile de protecție a mediului, de asigurare a funcționării prin adoptarea celor mai actuale soluții de economisire a energiei (panouri fotovoltaic, recuperarea energiei rezultate din sistemele de răcire pentru a fi reconvertite în sistemul de încălzire și preparare a apei calde)”, spune proiectantul Vivianne Gheorghiu într-un răspuns.
Cum va fi evitată aglomerația pe Calea Șurii Mari
Printre sibienii care au venit cu observații se numără și dezvoltatorul mall-ului de lângă Hornbach, Klaus Reisenauer, care consideră că traficul pe Calea Șurii Mari se va îngreuna din cauza acestei investiții. Proiectantul Selgros spune că a propus primăriei o soluție, astfel încât să nu se formeze blocaje. Compania va ceda o parte din terenul pe care se va construi viitorul supermarket și va face, pe cheltuială proprie, un sens giratoriu.
„Referitor la problematica traficului actual și amplificat în perspectiva de pe Calea Șurii Mari, date fiind planurile de modernizare a arterei, demarat de Primăria Municipiului Sibiu, soluția propusă prin demersurile Selgros este realizarea unei intersecții cu sens giratoriu, proiectat la patru benzi de circulație pe Calea Șurii Mari. Compania Selgros s-a adresat primăriei în intenția și angajamentul de a realiza și finanța în întregime executarea unui sens giratoriu nou, din care se va accede la magazinul proiectat, în zona de intersecție cu strada Macului (zona Piața Obor, viitoarea bază de agrement), pentru realizarea acestei optimizări a circulației pe Calea Șurii Mari. Compania Selgros va ceda cu titlu gratuit suprafața de 668,00 mp necesari pentru modernizare”, explică proiectantul.