federația „solidaritatea sanitară” pichetează din nou spitalele - medicii din sibiu continuă greva - „mulți și-au anunțat demisia”

Sindicaliștii federației „Solidaritatea Sanitară” continuă protestele. Medici din toată țara, inclusiv din Sibiu, vor picheta, joi, la prânz, spitalele. Aceștia sunt nemulțumiți de indiferența Guvernului față de adevăratele revendicări ale angajaților din Sănătate, motiv pentru care acțiunile nu se vor opri aici. Până la finalul lunii iulie, aceștia ar putea intra în grevă generală. În paralel, mai multe cadre medicale amenință cu demisia. 

Zeci de angajați din Sănătate vor picheta, joi, între orele 12:00 și 12:30, spitalele din toată țară. În județul Sibiu, acțiunea are loc la Spitalul de Pediatrie – Secția Boli Infecțioase, la Spitalul de Psihiatrie și la Spitalul TBC. 

Citește și: Medicii pichetează spitalele din Sibiu – Sindicaliștii amenință cu greva generală

Potrivit reprezentanților Federației „Solidaritatea Sanitară”, acțiunile de proteste sunt motivate de faptul că nici guvernul anterior, nici guvernul recent instalat nu a luat cu adevărat în considerare doleanțele angajaților din sănătate. Ceea ce a fost stabilit prin ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută este departe de a satisface așteptările angajaților din Sănătate. Nemulțumirea lor este cu atât mai mare cu cât aceasta este o ordonanță a amăgirilor, infimele drepturi salariale prevăzute în ea neputând fi de fapt acordate. 

„Ordonanța care s-a dat săptămâna trecută nu poate fi aplicată niciunui angajat din Sănătate pentru că guvernul a înțeles să acorde o sumă fixă în dauna plății acestor drepturi salariale prin raportare la salariul de bază actual”, spune Raluca Șeucăliuc, asistent medical pe secția Boli Infecțioase a Spitalului de Pediatrie Sibiu. 

Marș la București și greve toată luna

Pe lângă pichetarea spitalelor, angajații din Sănătate, care fac parte din Federația „Solidaritatea Sanitară”, vor organiza un marș, în 12 iulie, la București. Spre finalul lunii vor intra în grevă generală. „În data de 12 iulie va avea loc, la București, în Piața Victoriei marșul federației. Suntem singura federație care mai protestează în acest moment. Apoi, în 19 iulie, urmează greva de avertisment, iar în 27 iulie, greva generală”, spune Șeucăliuc. 

În plus, mai mulți medici, inclusiv din Sibiu, care fac gărzi suplimentare, amenință cu demisia. „Pe pagina de Facebook a federației a fost demarat un apel către angajații din Sănătate, unde se strâng semnături. Mai mulți medici și personal auxiliar din Spitalul Județean, din Spitalul Municipal Mediaș, de la Pediatrie, Psihiatrie și TBC vor ajunge să își dea demisia. Nu vom renunța la proteste, la grevă, până când nu vom obține un rezultat favorabil tuturor”, spune Raluca Șeucăliuc.  

„Dacă intenția guvernului este într-adevăr de a rezolva problemele salarizării în sectorul public de sănătate atunci o poate face foarte simplu: modificând ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută, în sensul aplicării în integralitate a actualei legi a salarizării pentru toți angajații din sănătate și acordând o creștere a salariului din noua lege pentru toți angajații din Sănătate”, spun reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Ultima oră

Comentariul meu