Sibiul cumpără primele șase autobuze electrice pentru transport în zona Metropolitană

Primăria Sibiu organizează la începutul lunii august o licitație privind achiziționarea de șase autobuze electrice, precum și construcția de stații de încărcare.

Sibiul cumpără primele șase autobuze electrice pentru transport în zona Metropolitană

Conform documentației pentru organizarea licitației, municipalitatea își propune să achiziționeze șase autobuze electrice de 10m lungime, să amenajeze șase de încărcare lente la autobază și două stații de încărcare rapidă în teren. Proiectul mai prevede și componentele de eTicketing și management a flotei.

Necesitatea achiziționării autobuzelor electrice pentru zona metropolitană este argumentată prin „navetismul în scop de loc de muncă”. „Din datele obținute în cadrul activității de colectare de date pentru elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, navetismul în scop de loc de muncă (58% din numărul total de navetiști) evidențiază faptul că municipiul Sibiu are o atractivitate ridicată în ceea ce privește locurile de muncă pentru locuitorii din zona limitrofă”, scrie la capitolul care descrie contextul general din caietul de sarcini, scrie transilvaniabusiness.ro

Proiectul a fost depus încă în aprilie 2022 pentru obținerea finanțării în cadrul PNRR și, conform acestuia urmează să fie implementat în parteneriat cu orașele Cisnădie și Ocna Sibiului, precum și cu comunele Șelimbăr, Sadu, Șura Mare, Șura Mică, Cristian, Poplaca și Roșia. „Municipiul Sibiu și partenerii se obligă să asigure spații adecvate pentru amplasarea stațiilor de reîncărcare pentru autovehicule electrice, inclusiv pentru staționarea acestora, precum și toate activitățile și costurile necesare pentru punerea în funcțiune a stațiilor”, se mai menționează în caietul de sarcini.

Amintim că la începutul anului trecut a fost constituită Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu „din dorința de a funcționa drept un liant între cetățeni și expansiunea constantă a transportului public local actual”.

Prin respectiva investiție, autoritățile locale se așteaptă la creșterea numărului de pasageri în transportul public la nivelul primului an cu aproximativ 5%, precum și scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și reducerea traficului de autoturisme personale la nivelul primului an, fără a fi specificat un număr estimativ.

Cele șase autobuze electrice vor fi dotate cu instalații electrice de încălzire pentru sezonul rece, de aer condiționat atât pentru salonul de pasageri, cât și pentru cabina de conducere; autonomia va fi de minim 300 km între două încărcări succesive; capacitatea minimă va fi de 54 de persoane, dintre care minim 24 pe scaune.

Valoarea contractului este estimată la 14,3 milioane lei fără TVA. Termenul de livrare este de maximum 8 luni de la comunicarea ordinului de începere (acesta va fi emis în termen de maxim 60 zile de la data semnării contractului).

Ultima oră

Comentariul meu

Publică