ludovic orban, președintele forța dreptei, la sibiu - „guvernul ciolacu este dușmanul libertății economice” video

Ludovic Orban, Președintele Forța Dreptei, a susținut sâmbătă, 1 iulie, o conferință de presă la filiala din Sibiu în care a criticat Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Ciolacu referitoare la plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare.

Președintele Forța Dreptei a dezbătut subiectul cu privire la Ordonanța de Urgență dată de  Guvernul Ciolacu cu privire la prețul produselor alimentare prin care se plafonează adaosul atât pentru procesatori, pentru lanțul de distribuție, cât și pentru comercianți. De asemenea, a caracterizat măsura ca fiind o încălcare a libertății economice și a principiilor care guvernează economia de piață.

„Guvernul Ciolacu este dușmanul libertății economice, dușmanul economiei de piață. Libertatea economică este o parte fundamentală a libertății și încălcarea libertății economice înseamnă încălcarea libertății fiecărui cetățean. A impune din burtă  prin Ordonanță guvernamentală fără consultări publice, fără nici un fel de analiză, având un aviz negativ din partea Consiliului Concurenței, călcând în picioare toate principiile care guvernează economia de piață, Guvernul practic ia niște măsuri care nu au în spate niciun fel de fundamentare economică, pur și simplu este o măsură populistă, o măsură care încearcă să câștige în mod artificial electorat, pe ideea că vor să reducă prețul la anumite alimente de bază”, spune Ludovic Orban.

Președintele Forța Dreptei a avertizat că măsura poate avea consecințe nedorite, cum ar fi retragerea unor procesatori, distribuitori și comercianți de pe piață, creșterea prețurilor la alte produse pentru a compensa pierderile și afectarea puterii de cumpărare a cetățenilor.

De asemenea, Ludovic Orban a declarat că săptămâna viitoare va sesiza Avocatul Poporului cu privire la neconstituționalitatea acestei ordonanțe de urgență. „Forța Dreptei este consecventă ideilor și valorilor liberal conservatoare. Nu putem să acceptăm o asemenea încălcare grosolană a libertății întreprinzătorilor români, nu putem să acceptăm astfel de intervenții brutale în funcționarea mecanismelor pieței, condiționarea mecanismelor, cererii și ofertei. Am luat poziție publică împotriva acestei ordonanțe și vom se sesiza săptămâna viitoare avocatul poporului, cu solicitare către avocatul poporului pentru a sesiza Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea acestei ordonanțe de urgență care încalcă principii constituționale”, a spus Orban.

El a criticat și precedentul creat de astfel de măsuri, susținând că pot duce la o pierdere a libertății economice. „Dacă astăzi socialiștii lui Ciolacu și Ciucă au hotărât să impună plafoane maximale pentru adaosurile în activități economice legate de alimente, poate mâine o să considere că prețul la electrocasnice este prea mare și o să impună adaosuri sau prețuri limită la electrocasnice,” a spus Orban.

În cadrul conferinței de presă au participat Ciprian Faraon, Președintele Organizației Municipale Forța Dreptei Sibiu, deputatul sibian Constantin Șovăială Doris Lupu, Cristian Opris, președinte Tineret Forța Dreptei și Doris Lupu, secretar general.

Ultima oră

Comentariul meu