foto: licitație pentru modernizarea parcului cetății - șezlonguri și bănci circulare, dotate cu prize - investiția se ridică la 2,3 milioane lei

Primăria municipiului Sibiu caută o firmă, prin licitație, care să execute lucrările de modernizare a parcului Cetății din oraș. Investiția este estimată la 2,3 milioane de lei și va include lucrări de arhitectură, de iluminat nocturn, lucrări hidroedilitare, de reabilitare a balconului monumentului împăratului Francisc I și montarea unui sistem de supraveghere video. Termenul de execuție este de patru luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. 

Parcul Cetății din centrul Sibiului va fi modernizat. Potrivit caietului de sarcini, vor avea loc o serie de lucrări care vor schimba „fața” acestuia, transformându-l dintr-o simplă alee într-un „art parc”. Va apărea inclusiv o alee nouă. „De-a lungul malului de pământ dintre strada Cetății se creează o alee rectilinie, brodată cu o lungime de 306 ml, lățimea de 2,2 metri, având o suprafață de 674 mp, realizată din terre battue – 6 cm nisip-pietriș fin de calcar compactat și substrat alcătuit din folie geotextil-antiburuieni, 7 cm scrie bazaltică sau rocă vulcanică, 8 cm de piatră concasată, 10 cm spărtură de piatră mare și profile delimitare gazon, poziționată pe limitele laterale”, se arată în caietul de sarcini. Aleea de pe malul dintre bulevardul Corneliu Coposu va fi și ea reamenajată cu două tipuri de pavaj. 

foto: licitație pentru modernizarea parcului cetății - șezlonguri și bănci circulare, dotate cu prize - investiția se ridică la 2,3 milioane lei

Mobilier urban nou 

Mobilierul urban amplasat în parc va fi unul creativ și va avea o arhitectură contemporană, „din materiale potrivite caracterului istoric al parcului și vecinătății acestuia”. Vor fi amplasate, pe malurile de pământ, bănci de tip șezlong, bănci circulare și mobilier cu vegetație compus din trei module (două pentru șezut, iar celălalt pentru plante), care va avea atașat și mufe USB pentru încărcarea gadget-urilor. 

Spațiile verzi vor fi compuse din plante de mici dimensiuni, perete, plantate în jardiniere integrate în mobilierul urban. Municipalitatea propune plantarea de levănțică, rozmarin și iarbă roșie. 

foto: licitație pentru modernizarea parcului cetății - șezlonguri și bănci circulare, dotate cu prize - investiția se ridică la 2,3 milioane lei

Parcul, supravegheat video

Municipalitatea va moderniza inclusiv iluminatul public din parc. „Se vor păstra corpurile de iluminat de pe aleea principală a parcului, la care se va adăuga o iluminare discretă, la forul ierbii, prin montarea de proiectoare în dreptul arborilor existenți și a unor spoturi încastrate la bazele zidurilor”, se arată în caietul de sarcini. La nivelul aleii nou create, din cărămidă, se vor monta corpuri de iluminat de tip LED, de dimensiuni foarte mici, care vor avea, pe timpul toții, efectul unor licurici. 

Întregul parc va fi supravegheat video prin intermediul unui sistem ce se va realiza prin montarea unor camere pe stâlpii existenți. „Se vor monta 5 camere SPEED DOME, cu un unghi total de vizualizare 360 grade. Acestea vor transmite datele, prin rețeaua de fibră optică și cablu de date FTP, pentru procesare, unui înregistrat-o video de rețea”, se mai arată în caietul de sarcini. 

Vor avea loc și lucrări hidroedilitare, care vor cuprinde branșamentul de apă rece menajeră pentru asigurarea alimentării a celor două cișmele. Apa uzată din ele se va colecta în rigolele de scurgere exterioare prevăzute de-a lungul aleii. Animalele de companie vor avea și ele de unde să bea apă, deoarece va fi montat inclusiv un recipient de colectare a apei pentru acestea. 

Printre dotările amintite în caietul de sarcini se numără și montarea a 18 coșuri de gunoi, a opt scrumiere, a trei coșuri pentru colectare selectivă a gunoiului și cinci rastele pentru biciclete. 

foto: licitație pentru modernizarea parcului cetății - șezlonguri și bănci circulare, dotate cu prize - investiția se ridică la 2,3 milioane lei

Balconul monumentului, reabilitat

Balconul, reprezentat de partea superioară a monumentului împăratului Francisc I, va fi și el reabilitat. „Intervențiile se vor executa de la cota superioară a zidului reprezentat de fortificațiile târzii, pe elementele situate deasupra cornișei monumentului. Se va îndepărta tencuiala degradată de infiltrațiile de apă, iar peste suprafața curățată se va aplica tencuială de asanare și o zugrăveală de protecție (vopsea specială, care să permită ștergerea cât mai facilă a actelor de vandalism grafic, frecvente în această locație). De asemenea, se va amplasa un șezut din lemn pe zonele existente de tip bancă, perimetrală interiorului construcției”, potrivit datelor din caietul de sarcini. 

Valoarea estimată a investiției este de 2.314.928 lei. Termenul de execuție este de 4 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Lucrarea va avea o garanție de cinci ani de la recepția lucrării. 

Ultima oră

Comentariul meu