proiect legislativ de 150 de milioane de euro pentru sprijinirea copiilor cu părinți în străinătate -  raluca turcan: "un pas esențial pentru a investi în viitorul țării"

Deputatul liberal sibian, Raluca Turcan, a dezvăluit miercuri, în calitate de promotor al proiectului, adoptarea unei legi în Parlament prin care copiii cu părinți în străinătate vor putea beneficia de programe finanțate prin fonduri europene de până la 150 de milioane de euro.

Turcan estimează că acest ajutor va ajunge la până la 150.000 de copii.

„Fonduri europene de 150 de milioane de euro vor fi destinate copiilor ai căror părinți muncesc în străinătate – legea a primit aprobarea Parlamentului. Este un proiect pe care l-am propus alături de alți colegi parlamentari, ținând cont de zecile de mii de copii din România – posibil chiar 150.000 – cu părinți plecați la muncă în străinătate. Aceștia au nevoie de sprijin autentic în perioada în care părinții lor nu sunt prezenți.
Prin această lege, instituțiile publice, școlile, spitalele, ONG-urile și bisericile pot solicita finanțare europeană și pot implementa programe specifice pentru acești copii. Astfel, putem ajuta cel puțin 20.000 de copii începând cu toamna”, a informat deputatul sibian.

Fonduri europene de milioane de euro au fost deja alocate mai multor organizații non-profit

Această lege permite accesul organizațiilor non-profit, școlilor, spitalelor și bisericilor la fonduri destinate programelor de ajutorare a copiilor care au rămas acasă. Aceste programe ar putea include servicii educaționale suplimentare, consiliere psihologică, programe after-school, orientare profesională, materiale școlare și asistență materială.
Promotorii legii susțin necesitatea unui astfel de suport, dat fiind faptul că mulți copii rămași acasă se confruntă cu riscuri precum abandonul școlar, izolarea emoțională, tulburările mentale, îmbolnăvirile și influențele negative.
„În timpul mandatului meu ca viceprim-ministru și ministru al muncii, alături de ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, am promovat programe de ajutorare a copiilor, inclusiv a celor cu părinți care lucrează în străinătate. Deja, fonduri europene de milioane de euro au fost alocate mai multor organizații non-profit”, a adăugat Turcan.
„Aceasta este o investiție esențială în România de mâine, în copiii cu un risc crescut de abandon școlar, probleme psihologice și boli frecvente”, a subliniat Raluca Turcan.

Ultima oră

Comentariul meu