primăria face schimb de terenuri cu armata - mapn cere sibiului să ridice o construcție pe calea poplăcii în zece ani

Despre schimbul de terenuri dintre Primăria Sibiu și MApN se discută de mai bine de 17 ani. Până acum însă, negocierile purtate nu au dat roade. Armata a venit cu o serie de condiții clare pe care municipalitatea va trebui să le respecte dacă vrea să intre în posesia terenului de pe Calea Poplăcii. Astfel, consilierii locali vor vota în ședința de la finalul lunii iunie un proiect de hotărâre care să cuprindă toate aceste cerințe. 

Demersurile pentru schimbul de terenuri dintre Armată și Primăria Sibiu au început în anul 2005 și s-au concretizat în diverse protocoale. Până anul acesta, nimic concret nu s-a întâmplat. În luna februarie, consilierii locali au votat, în cadrul unei ședințe ordinare, aprobarea transmiterii unui teren din zona Poligonului Daia, în suprafață de 141 de hectare, în proprietatea MApN, precum și solicitarea de transmitere a terenului Armatei, din Calea Poplăcii, din proximitatea Poligonului Poplaca, în suprafață de 52 de hectare, în domeniul public al Municipiului Sibiu. Hotărârea respectivă, aprobată atunci, trebuie modificată, fiindcă MApN a venit cu mai multe condiții pe care Sibiul va trebui să le respecte dacă vrea terenul din Calea Poplăcii. 

primăria face schimb de terenuri cu armata - mapn cere sibiului să ridice o construcție pe calea poplăcii în zece ani

Condițiile puse de Armată 

Hotărârea aprobată în februarie trebuie modificată acum, fiindcă MApN a venit cu condiții mai clare. „Propunerile reprezentanților instituției militare privesc aspecte de formă, structură și conținut ale hotărârii, cât și ale anexelor la aceasta, care impun atât reformularea unor părți importante din hotărâre, dar și completarea condiționărilor comunicate prin acordul inițial al M.Ap.N., precum și asumarea unor termene de către Consiliul Local pentru realizarea obiectivelor de investiții de interes public local pe terenul preluat din domeniul public al Statului Român”, se arată în raportul de specialitate publicate pe site-ul Primăriei. 

Astfel, odată trecut în domeniul public terenul de pe Calea Poplăcii, primăria Sibiu va trebui să realizeze aici un obiect de investiții de interes public, cum ar fi o zonă de agrement, de sport sau de cultură. „După transmitere, imobilul menționat se declară bun de interes public local și se utilizează pentru realizarea unor obiective de investiții de interes public local, respectiv dezvoltarea zonei de agrement, sport, educație, cultură, sănătate, servicii și dotări publice, etc, obiective care se regăsesc și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030 a Municipiului Sibiu, într-un termen de 5 ani, cu posiblitatea de prelungire a termenului cu încă 5 ani, cu fonduri asigurate de la bugetul local și/sau alte surse legal constituite, în condițiile legii”, se arată în proiectul de hotărâre ce va ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de la finalul lunii. 

Primăria va trebui să construiască pe terenul de pe Calea Poplăcii clădiri cu regim de înălțime mic, respectiv nu mai mare de P+1E. În cazul în care în maxim zece ani nu va respecta această cerință, terenul va reveni în proprietatea Armatei. Printre condițiile Armatei în ceea ce privește terenul, se numără și „identificarea unor soluții tehnice constructive care să limiteze cât mai mult posibil existența suprafețelor din metal (pereți exteriori și acoperișuri), identificarea unor soluții tehnice la realizarea împrejmuirilor prin care să se evite, pe cât posibil, folosirea materialelor metalice”, se mai arată în proiectul de hotărâre. Viitoarea construcție ce se va realiza pe Calea Poplăcii va trebui să nu afecteze funcționarea „echipamentelor de comunicații militare din obiectivul Ministerului Apărării Naționale situat în proximitatea Poligonului Poplaca”. 

În același timp, o altă cerință ține de felul în care va fi delimitat și protejat traseul pistei de biciclete ce urmează a fi realizat de municipalitate în zona Daia. „Municipiul Sibiu se obligă la delimitarea și protejarea traseului pistei de biciclete ce urmează a fi realizat de municipalitatea în zona Daia, pe toată lungimea sa, pe laturile comune cu poligonul de instrucție aflat în folosința AFT, cu gard de protecție prevăzut cu concertină, realizat din fonduri asigure de administrația publică locală. Termenul de realizare a gardului de protecție este de maxim 3 ani”, se mai arată în raport. 

Prin realizarea transferului de terenuri între Municipiul Sibiu și Statul Român, se vor crea facilități atât pentru Ministerul Apărării Naționale, cât și pentru Municipiul Sibiu. Astfel, MApN, dobândind în administrare terenurile menționate, limitrofe poligonului Daia, va putea extinde baza de pregătire și antrenamente, cât și poligonul de instrucție militară. Din punct de vedere logistic, baza de pregătire se va putea extinde pe o suprafață compactă de teren, situată în afara zonelor rezidențiale ale municipiului. Pentru municipiul Sibiu se va crea premiza dezvoltării unor obiecte de utilitate publică pentru cetățeni. În trecut, primăria voia să construiască aici un Aqua Park. 

Citește și: Primăria Sibiu și armata fac schimb de terenuri. Cale liberă pentru Aqua Park-ul de pe Calea Poplăcii

Ultima oră

Comentariul meu