Mercenarii grupării Wagner au pus capăt revoltei și s-au retras din Rusia - Armistițiul dintre Putin și Prigojin

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, se mută în Belarus, după acordul de a nu înainta spre Moscova, în vreme ce Kremlinul a transmis că acuzațiile penale împotriva lui vor fi retrase și niciunul dintre luptătorii Grupului Wagner nu va fi urmărit penal, potrivit Sky News. Mercenarii grupării au pus capăt revoltei. 

Kremlinul afirmă că acuzațiile penale împotriva lui Evgheni Prigojin vor fi retrase și niciunul dintre luptătorii Grupului Wagner nu va fi urmărit penal, ca parte a acordului pentru a pune capăt revoltei armate, scrie Mediafax.

Liderul grupului de mercenari ruși se va muta în Belarus și vor fi retrase acuzațiile penale împotriva sa, a declarat Kremlinul, după ce acesta și-a retras luptătorii de la înaintarea spre Moscova.

Evgheni Prigojin le spusese anterior trupelor sale care se îndreptau spre capitala rusă să se întoarcă, afirmând că vrea să evite vărsarea de sânge rusesc.

Luptătorii săi din Grupul Wagner s-ar afla la doar 120 de mile de Moscova, după ce Prigozhin promisese anterior să „distrugă pe oricine ne stă în cale”.

În mesajul său, Prigozhin a spus: „În 24 de ore am ajuns la 200 km de Moscova. În acest timp nu am vărsat nicio picătură de sânge al oamenilor noștri. Acum, însă, a sosit momentul în care s-ar putea să se verse sânge. Prin urmare, conștienți de responsabilitatea că sângele rusesc ar putea fi vărsat de una dintre părți, ne întoarcem coloanele și plecăm în direcția opusă, spre taberele de campanie, conform planului”.

În prezent nu se cunoaște locația lui Evgheni Prigojin, în Belarus.

„Evitarea vărsării de sânge a fost mai importantă decât pedepsirea oamenilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, adăugând că unii dintre luptătorii Wagner vor putea semna contracte cu Ministerul rus al Apărării.

Biroul lui Alexander Lukașenko a declarat că decizia de a opri mișcarea ulterioară a luptătorilor Wagner a fost intermediată de președintele belarus, cu aprobarea lui Putin, în schimbul unor garanții pentru siguranța lor.

Kremlinul a declarat că Lukașenko s-a oferit să medieze pentru că îl cunoaște personal pe liderul mercenarilor de aproximativ 20 de ani.

Rusia a înrolat 3.000 de soldați ceceni de elită pentru a fi staționați în Moscova și a plasat mitraliere la granițele sale, în pregătirea intrării trupelor de mercenari în capitală.

Sursa: Mediafax

Ultima oră

Comentariul meu