stare de alertă în rusia - trupele de mercenari wagner, bombardate de armata rusă - putin: „nu permitem un război civil”

Șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat, vineri, că armata rusă a bombardat intenţionat o tabără a mercenarilor Wagner din Ucraina, conform unei postări pe o reţea de socializare, notează monitorulapararii.ro, citat de Mediafax. Putin numește rebeliunea grupului drept „o campanie criminală” și spune că nu va permite izbucnirea unui război civil. În același timp, în mai multe orașe din Rusia, este stare de alertă. 

Wagner, împotriva lui Putin – „Începutul eliminării răului”

Şeful mercenarilor Wagner a precizat că una dintre tabere a fost bombardată, iar rachetele au venit din spatele frontului, pierderile fiind uriaşe, potrivit www.monitorulapararii.ro.

Evgheni Prigojin a anunţat începutul „eliminării răului”, referindu-se la conducerea militară a ţării. El a cerut ca nimeni să nu interfereze cu activitatea de luptă a mercenarilor Wagner, iar cei care se vor opune vor fi distruşi. După „restaurarea justiţiei”, luptătorii Wagner, potrivit lui Prigojin, se vor întoarce pe front. În trecut, mercenarii Wagner au mai capturat un locotenent-colonel rus, comandant de brigadă la Bahmut, pe care l-au acuzat că încerca să-i elimine pe mercenari.

În ultimele zile, Evgheni Prigojin a criticat conducerea armatei ruse şi a acuzat Ministerul rus al Apărării că a inventat pretexte false pentru a-l păcăli pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina şi a afirmat că Moscova ar fi putut evita complet războiul.

Ministerul rus al Apărării, însă, a transmis că „toate informaţiile care vin dinspre Prigojin despre aşa-zisul atac al armatei ruse asupra mercenarilor Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare.”

Stare de alertă în Rusia – Putin: „Nu permitem un război civil”

În timp ce tensiunea crește în Rusia, iar în mai multe orașe este alertă maximă, forțele de securitate patrulând pe străzi, Vladimir Putin a făcut primele declarații, numind rebeliunea grupului de mercenari drept „o campanie criminală”. De asemenea, el a spus că Rusia se va apăra. 

Putin a spus că șeful Wagner „a trădat” Rusia din „ambiție personală”. Rebeliunea Wagner „e un cuțit în spate” pentru Rusia, a adăugat Putin. „Vom face totul pentru a apăra Rusia”, a adăugat acesta.

Într-un discurs televizat, Putin a promis să pedepsească „trădătorii”. Președintele rus a făcut apel la „unitate”, spunând că nu va permite un război civil în Rusia. Totodată, Putin a recunoscut că situația este „dificilă” în Rostov, în sudul Rusiei.

„Rusia duce astăzi o luptă grea pentru viitorul său, respingând agresiunea neonaziștilor și a stăpânilor lor. Practic, întreaga mașinărie militară, economică și informațională a Occidentului este îndreptată împotriva noastră. Noi luptăm pentru viețile și securitatea poporului nostru, pentru suveranitatea și independența noastră. Pentru dreptul de a fi și de a rămâne Rusia – un stat cu o istorie de o mie de ani. Această bătălie, când se decide soarta poporului nostru, necesită unitatea tuturor forțelor, unitate, consolidare și responsabilitate. Atunci când tot ceea ce ne slăbește, orice fel de discordie, pe care dușmanii noștri externi o pot folosi și o folosesc pentru a ne submina din interior, trebuie să fie lăsată deoparte. Și astfel, acțiunile care divizează unitatea noastră sunt, în esență, o apostazie față de poporul nostru, față de camarazii noștri de arme care luptă în linia întâi chiar acum. Este o înjunghiere în spatele țării noastre și al poporului nostru. Aceasta este exact lovitura care a fost dată Rusiei în 1917, când țara a luptat în Primul Război Mondial. Dar victoria i-a fost furată. Intrigile, certurile, jocurile politice pe spatele armatei și al poporului au dus la cel mai mare șoc, la distrugerea armatei și la dezintegrarea statului, la pierderea unor teritorii vaste. Rezultatul a fost tragedia războiului civil. Rușii i-au ucis pe ruși, frații și-au ucis frații, iar interesele lucrative au fost culese de tot felul de aventurieri politici și forțe străine care divizau țara și o sfâșiau. Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple din nou”, a afirmat Putin.

Potrivit lui Putin, se vor depune eforturi pentru a stabiliza situația din Rostov pe Don, unde activitatea autorităților civile și militare este efectiv blocată: „În calitate de președinte al Rusiei și comandant suprem, în calitate de cetățean al Rusiei, voi face tot ce îmi stă în putință pentru a apăra țara, pentru a proteja ordinea constituțională, viața, securitatea și libertatea cetățenilor săi. Cei care au organizat și pregătit revolta militară, care au ridicat armele împotriva camarazilor lor de arme, au trădat Rusia. Și vor fi trași la răspundere pentru asta. Și îi îndemn pe cei care sunt târâți în această crimă să nu facă greșeala fatală și tragică, unică, să facă singura alegere corectă – să nu mai participe la acțiunile criminale”.

Ultima oră

Comentariul meu