Răscoala Grupului Wagner aduce Rusia în pragul unui război civil - Firul evenimentelor

Rusia se află la marginea unui război civil după ce mercenarii Grupului Wagner, care fuseseră trimiși să lupte în Ucraina, s-au răsculat împotriva armatei. Evgeny Prigozhin, a cărui forțe au preluat controlul asupra orașului Rostov pe Don, din sudul Rusiei, amenință să avanseze către Moscova. Forțele sale sunt pregătite să rămână încălecate în Rostov, cu excepția cazului în care cei doi principalii rivali ai săi, ministrul Apărării, Sergei Shoigu, și principalul general al Rusiei, Valery Gerasimov, vin să se întâlnească cu el într-o întâlnire care pare mai mult o ambuscadă decât o negociere. Prigozhin cere nimic mai puțin decât demiterea lui Shoigu și înlocuirea întregii conduceri.

Răscoala Grupului Wagner aduce Rusia în pragul unui război civil - Firul evenimentelor
Răscoala Grupului Wagner aduce Rusia în pragul unui război civil - Firul evenimentelor

Președintele rus, Vladimir Putin, s-a adresat țării spunând că toți cei care au luat armele împotriva autorităților sunt „trădători” și că armata are ordine despre ce să facă. Pentru prima dată, puterea Kremlinului a fost pusă sub semnul întrebării de o forță armată, deși este vorba de o armată privată cu un statut neclar în Rusia. Agenția de informații a apărării din Marea Britanie a descris criza ca fiind „cea mai mare provocare pentru statul rus din ultimul timp”: „În următoarele ore, loialitatea forțelor de securitate ale Rusiei, și în special a Gărzii Naționale Ruse, va fi cheia pentru a determina cum se va dezvolta criza”.

Moscova pare sub asediu

video
play-sharp-fill
Imagini din Moscova în direct

În Moscova s-au luat măsuri. Primarul a decretat alerta antiteroristă. Toate evenimentele publice au fost suspendate. Poliția percheziționează unele case. În zona orașului Serpujov, aproape de Moscova, zeci de militari au aterizat pe podul peste Oka pe drumul care merge spre sud, a informat canalul de telegramă Baza.

Rușii văd de acasă tancuri patrulând Moscova. Ei privesc videoclipuri cu oameni din Rostov fugind de explozii. Citesc despre provocările armate la adresa Kremlinului în timp ce se acumulează imagini care aduc aminte de lovitura de stat eșuată din vara anului 1991, lansată de linia dură a KGB. Deși acea lovitură a fost înfrântă, URSS a rămas mortal rănită. Indiferent de răspunsul lui Putin, niciodată nu a fost atât de slab ca în noaptea trecută. Este imposibil ca Rusia să se trezească mâine cu mai puțină incertitudine despre viitor. „În declarațiile și acțiunile sale, Evgeny Prigozhin practic cheamă la război civil în țară”, spunea prezentatoarea de la Piervy Kanal, principalul canal de televiziune, în buletinul său special.

Liderul rus a evitat să-l numească pe nume pe Evgeny Prigozhin, care s-a întărit cu oamenii săi la cartierul general militar al districtului sudic al Forțelor Armate ruse, situat în orașul Rostov, la granița cu Ucrania. Putin a promis că toți cei care au pornit pe calea rebeliunii „vor suferi o pedeapsă inevitabilă”. „Se vor lua măsuri drastice pentru a stabiliza situația în Rostov pe Don”.

Răscoala Grupului Wagner aduce Rusia în pragul unui război civil - Firul evenimentelor

Din Rostov, Prigozhin i-a răspuns lui Putin că nu are intenția de a se preda: „Președintele este profund înșelat. Nimeni nu se va preda la cererea lui”. „Suntem patrioți ai țării noastre, luptăm”, a adăugat el. Fondatorul Wagner a spus că operațiunea sa nu este o lovitură de stat. Dar în realitate are toate semnele unei provocări la adresa puterii lui Putin. A indicat chiar că forțele sale „vor distruge” orice rezistență, inclusiv baricadele și avioanele: „Suntem 25.000 și vom afla de ce există atât de mult haos în țară”.

Prigozhin a acuzat armata rusă că a bombardat bazele sale, după luni de critici la adresa lipsei de muniție și a gestionării proaste a războiului. Până acum, el a atacat doar conducerea militară, dar în mesajul său de vineri a pus sub semnul întrebării decizia de a începe acest război.

video
play-sharp-fill

În mesajul său către națiune, Putin a recunoscut tacit că Prigozhin a avut succes în preluarea Rostovului, unde, potrivit președintelui rus, situația „rămâne dificilă și activitatea autorităților civile și militare este practic blocată”. Mass-media locale au informat că există tancuri pe străzile orașului. Bărbați înarmați au înconjurat sediul Districtului Militar Sud, administrația locală, departamentele FSB și Ministerul de Interne. Dar dacă Prigozhin încearcă să avanseze către Moscova, se va confrunta cu rezistența dură a unui regim care luptă pentru supraviețuire.

Armată de volutari și condamnați

Armata de mercenari a lui Prigozhin este formată din voluntari și condamnați eliberați. Cu toate acestea, ei au pus în pericol ceea ce se presupune a fi a doua armată din lume, care nu a reușit nici într-un an și jumătate să îndeplinească fantezia lui Putin de a unifica sub comanda sa vechile teritorii ale imperiului rus care au rămas în interiorul granițelor Ucrainei. Călătoria către trecut, escaladarea către imperiu, se dovedește a fi o răsturnare caracteristică unui stat eșuat. Rușii doresc să se afle cât mai departe de acest scenariu.

Confruntarea a mers mai departe de Rostov. Imagini și mărturii colectate sâmbătă arată lupte active de-a lungul autostrăzii M-4 la sud de orașul rus Voronezh, situat la nord de Rostov. Există videoclipuri cu elicoptere și un camion distrus de-a lungul drumului. Alte fotografii publicate de canalele pro-Wagner de pe Telegram pretindeau să arate soldați ruși la o trecere de frontieră în Voronezh depunând armele. Rezidenții din regiune raportează zgomote de luptă. Guvernatorul regiunii, Alexander Gusev, a declarat că trupele rusești intră în acțiune în regiune.

Putin promite măsuri decisive

Putin a promis în discursul său televizat de sâmbătă să ia „măsuri decisive” pentru a stabiliza situația. „Aceste acțiuni, care divizează unitatea noastră, sunt, în esență, o înfrângere în fața propriului popor”, spune Putin. „Aceasta este o lovitură în spatele țării noastre și al poporului nostru”. Luptătorii Wagner nu par să fi luat în considerare cuvintele sale.

Pentru a avea vreo șansă de succes, Prigozhin are nevoie să atragă sectoare nemulțumite ale armatei și serviciilor de securitate ruse.

Următoarele ore vor fi decisive pentru Prigozhin, dar unele figuri care în trecut erau foarte apropiate i-au întors spatele. Liderul cecen Ramzan Kadyrov, a păstrat un tăcere ambiguă timp de ore. El controlează un grup considerabil de soldați, estimat la 20.000 de oameni, și a fost întotdeauna aproape de Wagner. În cele din urmă, dimineața a anunțat că forțele sale se îndreaptă către „zonele de tensiune” și a descris revolta lui Prigozhin ca „o lovitură în spate”.

Nici Serguei Surovikin, comandantul de rang înalt al conducerii Apărării, cel mai apropiat de Prigozhin, care fusese însărcinat cu relațiile cu mercenarii, nu s-a alăturat revoltei sale. Surovikin, adjunctul șefului forțelor ruse în Ucraina, a cărui conducere a fost lăudată de Prigozhin în trecut, i-a cerut liderului Wagner „să oprească convoaiele și să le întoarcă la bazele lor”. Generalul a cerut „să nu-i joci în mâna inamicului într-un moment dificil pentru țara noastră”.

Ucraina profită de situație

Ucraina a profitat de momentul de slăbiciune pentru a relansa atacurile în Bajmut. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat despre evenimentele din Rusia: „Oricine alege calea răului se distruge pe sine. Trimite coloane militare pentru a distruge viața altui țară, și nu poate evita să fugă și să-l trădeze”.

Fiecare minut în care această situație se prelungește în Rusia slăbește puterea unui regim bazat pe controlul total al puterii. În discursul său de cinci minute, Putin, a evocat Revoluția Rusă din 1917, care a avut loc când Imperiul Rus lupta în Primul Război Mondial. Putin a asigurat că va face „totul pentru a proteja Rusia” și că „noi vom triumfa, vom ieși mai puternici”.

Un prezentator de televiziune de stat proeminent și un propagandist dur în favoarea războiului, Vladimir Solovyov, a regretat posibilul „război civil” în Rusia într-un videoclip pe care l-a publicat pe rețelele sale sociale, îndemnând luptătorii Wagner să se retragă.

Putin face apel la soldații Wagner să depună armele

„Fac un apel la cei care au fost trași într-o aventură criminală prin înșelăciune sau amenințări, cei care au fost împinși pe calea unei infracțiuni grave: o rebeliune armată”, a spus Putin, care a denunțat „ambițiile exorbitante și interesele personale care au dus la trădare”. De aceea, ceea ce s-a întâmplat reprezintă „o trădare a patriei noastre, a poporului nostru și a cauzei pentru care, umăr la umăr cu alte unități ale noastre, au luptat și au murit luptătorii și comandanții grupului Wagner”, a regretat liderul rus. „Orice agitație internă este o amenințare mortală pentru statul nostru, pentru noi ca națiune. Aceasta este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru. Și acțiunile noastre de protejare a Patriei de o astfel de amenințare vor fi dure”.

Dar de mult timp Prigozhin era sinonim cu agitația internă. În mai a fost publicat un videoclip în care liderul Wagner, înconjurat de trupele sale, îl mustra pe ministrul Apărării și pe șeful Statului Major General pentru că nu le-au furnizat suficiente muniții. Vineri, Prigozhin a afirmat că războiul din Ucraina a fost început „pentru ca Shoigu să poată avansa la rangul de mareșal”.

Președintele rus și-a încheiat mesajul îndemnând „pe cei care sunt trași în acest crimă să nu comită o greșeală unică, fatală și tragică, să ia singura decizie corectă: să înceteze participarea la acte criminale”.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică