Evitarea unui război civil în Rusia: Trupele lui Prigozhin se întorc la baze după intervenția lui președintelul Bielorusiei

Șeful organizației mercenare Wagner, Yevgueni Prigozhin, a publica tun mesaj vocal sâmbătă în care susține că trupele sale se vor întoarce la bazele lor după medierea președintelui bielorus, Alexander Lukashenko, care a anunțat că a ajuns la un acord cu președintele rus Vladímir Putin pentru a „evita vărsarea de sânge” și a oferi garanții pentru securitatea lui și a forțelor sale. Prigozhin s-a răsculat împotriva regimului rus condus de Vladímir Putin, după luni de conflict cu conducerea militară a acestuia. Târziu vineri, a trecut granița Ucrainei spre interiorul Rusiei și, fără rezistență, a preluat controlul asupra orașului Rostov pe Don, unde a preluat controlul asupra instalațiilor militare.

„A venit momentul în care poate avea loc un vărsare de sânge”, a declarat Prigozhin. „Așadar, conștientizând toată responsabilitatea pentru sângele rusesc vărsat, ne întoarcem coloanele [de blindate] și ne întoarcem în tabere”, a adăugat într-un audio difuzat pe unul dintre canalele sale de Telegram. Negocierile în culise cu omul de afaceri pentru a-l opri din atacul său împotriva Kremlinului s-au desfășurat pe tot parcursul zilei, indică sursele de informații occidentale. De sâmbătă dimineața, Prigozhin și-a intensificat provocarea și rebeliunea, preluând centrul orașului Rostov pe Don și, ulterior, ignorând avertismentele liderului rus, Vladímir Putin, de a înceta. Președintele bielorus, Aleksandr Lukashenko, și-a asumat medierea și a asigurat într-un comunicat că s-a ajuns la un acord „absolut profitabil și acceptabil” pentru Wagner, pe care nu l-a dezvăluit.

Citește și Răscoala Grupului Wagner aduce Rusia în pragul unui război civil – Firul evenimentelor

Martori  au confirmat că coloana a intrat în regiunea Lipetsk, la aproximativ 400 de kilometri sud de Moscova, potrivit autorităților locale, care au afirmat că distrug secțiuni de drum pentru a împiedica trecerea vehiculelor. După ora 18.00 (ora României), primarul Moscovei, Serguéi Sobyánin, a cerut cetățenilor să-și reducă „pe cât posibil” deplasările și a declarat luni ca zi nelucrătoare. Anterior, dimineața, într-un mesaj televizat, președintele rus, Vladímir Putin, a acuzat de „trădare” mercenarii, a afirmat că vor fi pedepsiți și a anunțat că a dat ordinele necesare armatei pentru restabilirea ordinii. În răspuns, Prigozhin a publicat un audio în care afirmă că nu se va preda și a vorbit despre „război civil”. La Kiev, președintele ucrainean, Volodímir Zelenski, a cerut rușilor să-l detroneze pe Putin. „Cu cât se poate ascunde mai mult, cu atât veți pierde mai mult”.

Ultima oră

Comentariul meu