video eveniment dedicat împlinirii a 700 de ani de la prima atestare documentară a comunei șelimbăr - turcan: „avem un adevărat mozaic cultural”

Comuna Șelimbăr a aniversat 700 de ani de la prima atestare documentară printr-un eveniment la Shopping City. În decursul zilei de vineri s-a sărbătorit această o zi importantă în istoria Șelimbărului prin discursuri ale personalităților politice importante și prin numirea a doi Cetățeni de Onoare.

Prima atestare documentară a localității Șelimbăr a fost o scrisoare din 16 mai 1323. Anul acesta se împlinesc 700 de ani de când numele Schellenberg, în limba germană, „Dealul Clopotelor” apare scris într-un document oficial. Primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu, a decernat titlurile de Cetățeni de Onoare profesorului, Sorin Radu, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu și Mariei Neghină, fondatoarea corului „Vestala” din Veștem.

„Vă mulțumesc tuturor, Înalt Preasfinția Voastră, doamna ministru Raluca Turcan, domnule rector și lista continuă. Toți îmi sunteți dragi și nu vreau să uit pe nimeni așa că mă voi adresa în continuare cu „dragii mei. Astăzi o să împărțim această dezbatere în două etape, prima parte va fi un scurt filmuleț, o prezentare a comunei noastre, partea istorică care va fi făcută de către viitorul cetățean de onoare care a fost aprobat ieri în Consiliul Local Șelimbăr și astăzi va fi decernarea titlului de cetățean de onoare, domnul rector Sorin Radu și doamna preoteasă Neghină, care a fost și este în slujba comunității noastre. O carieră încununată de acest titlu. Dânsa este foarte modestă și vreau să vă spun că generațiilor întregi le-a fost mamă și dascăl și o apreciem în acest moment pentru tot ce a făcut pentru noi”, a spus primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu.

YouTube video

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, prezent la eveniment

La evenimentul dedicat celor 700 de ani de la prima atestare documentară a comunei a fost prezent Ministrul Culturii, Raluca Turcan. Aceasta a descris Șelimbărul ca fiind un mozaic cultural, odată cu stabilirea oamenilor din toate zonele țării în comuna învecinată Sibiului.

„În calitate de Ministru al Culturii primul eveniment la care particip este acesta, în care aniversăm 700 de ani de întemeiere a comunei Șelimbăr, 700 de ani de atestare.  Șapte sute de ani de existență într-o comunitate care este caracterizată prin multiculturalitate reprezintă o onoare deosebită pentru un om care ocupă funcția de Ministrul al Culturii. În Șelimbăr avem un adevărat mozaic cultural, oameni cu origini diferite, cu tradiții, cu tipuri diferite de activități care și-au împletit existența în timp creând o comunitate puternică a cărei cea mai importantă valoare o reprezintă locuitorii și care au ajuns astăzi la un număr impresionant. Peste 20.000 de șelimbăreni practic sunt moștenitorii unei tradiții culturale care în momentul de față definește frumoasa comunitate șelimbăreană. În același timp, evenimentul de astăzi în care reflectăm la tradiția și evoluția comunei Șelimbăr, unde și-au găsit casă români de pretutindeni și unde înclin să cred că își vor găsi casă inclusiv români din străinătate”, a spus Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

YouTube video

După 700 de ani, Șelimbărul este a treia putere economică din județ, cu o cifră de afaceri care depășește astăzi 830 milioane euro. Totodată este și localitatea unde s-a deschis primul mall din județ și una din comunitățile cu cea mai importantă creștere a populației din regiune.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu