Conversații între mai mulți taximetriști în care susțin propuneri prin care pot sabota transportul alternativ din Sibiu, Bolt și Uber au avut loc în mediul online. Discuțiile s-au desfășurat pe un grup de WhatsApp numit „Eliminare Transport Alternativ Sibiu” unde s-a propus sabotarea șoferilor de Bolt prin anularea comenzilor, prin distrugerea mașinilor cu Nitrodiluant sau chiar prin violență fizică.
Taximetriștii din Sibiu, cât și din restul țării sunt nemulțumiți de introducere pe piață a transportului alternativ, care, după spusele șoferilor, le-a scăzut drastic numărul clienților. Șoferii de taxi din Sibiu au organizat un protest marți, 20 iunie prin care au cerut eliminarea transportului alternativ. Tot cu acest scop a fost creat și grupul de WhatsApp „Eliminare Transport Alternativ Sibiu”.
Într-una dintre discuțiile realizată prin mesaje vocale, trei taximetriști caută soluții pentru a elimina transportul alternativ din Sibiu. Soluțiile la care fac referire sunt bătaia șoferilor, distrugerea mașinilor și sabotare prin comenzi false a șoferilor de Bolt și Uber.
„Hai să îi sabotăm. Ne facem toți aplicații și dăm toți comenzi, le anulăm, dăm, le anulăm, dăm pentru că în primul minut poți să îl anulezi și dăm în continuu comenzi și le anulăm și când dau 400 de inși comenzi false se va bloca ceva și azi și mâine și poimâine. În fiecare zi dăm comenzi false, anulăm, facem…”, spune un taximetrist.
„Dar de ce să îi sabotăm și să le dăm comenzi? Nu mai bine îi terorizăm și îi batem? Mai dă-i, doamne iartă-mă, să nu mai văd dacă nu…”, răspunde un alt taximetrist.
„Colegule, mașinile nu au nici o vină și nici șoferii nu au nici o vină. Eu zic că ar fi un lucru foarte urât din partea noastră să facem așa ceva. Gândește-te cum ar fi ca ei să ne facă la fel, să ne stropească nouă mașinile. Nu asta e rezolvarea. Să îi sabotăm, cum am spus. Cumpărăm cartele și facem comenzi că suntem atâția taximetriști și stăm în stații. Facem comandă o anulăm, peste jumătate de oră iar facem comandă. Faci tu, fac eu, face ăla. Când facem 300 de inși crește prețul și lumea nu se mai duce că nu le mai convine, cum a zis astăzi un coleg că nu știu cine s-a dus din Cireșica până în Cisnădie cu 5 lei”, răspunde primul taximetrist.
„Mergeți la magazine, luați Nitrodiluant, trageți într-o siringă și când treceți pe lângă un Bolt îi stropiți tabla cu Nitrodiluantul ăla. Până a doua zi se duce vopseaua”, spune în șoaptă un alt taximterist.
„Ba da. Hai că îți spun eu de ce cu mașinile pentru că le strici obiectul muncii și nu le convine. Lasă că ăla nu are nici o vină, ăla nici o vină. Terorizați… vai că îmi vine să înjur aici pe grup, dar nu e bine că poate îmi iau un block de la vreun admin”, spune primul taximterist.
Administratorul unei firme de taxi: „Înregistrările sunt false”
Unul dintre șoferii de taxi și în același timp administratorul la o firmă de taximetrie din Sibiu, înscris și el în grupul de WhatsApp, susține că înregistrările sunt false. Acesta consideră că persoanele care au făcut propunerile respective sunt șoferi pe Uber și Bolt și au fost imediat eliminați din grup.
„Înregistrările sunt făcute tot de cei de la Bolt pentru a discrimina taximetria. Eu sunt în acel grup și așa ceva nu există. Am prins în acel grup câțiva intruși de la Uber și Bolt și tocmai de aceea am spus ca fiecare participant al grupului să pună o poză cu mașina de taxi pe care lucrează pentru a putea elimina pe cei care nu sunt în grup. Ei au intrat în grup pentru a încerca să bage „zâzanie” între colegi. Înregistrările sunt false, eu le-am asculta. I-am eliminat din grup. Pe grupul de Whatsapp „Eliminare Transport Alternativ Sibiu” poți să intri folosind un link. Cred că mai sunt câțiva colegi de la transport alternativ și noi asta încercăm să îi depistăm, să îi scoatem din grup”, spune Marius Govoreanu, șofer și administrator la o firmă de taxi din Sibiu.
„S-au inspirat din Iași, Timișoara”
Reprezentanții a două companii de transport alternativ din Sibiu sunt de părere că discuțiile au fost între șoferi de taxi pentru că astfel de incidente, respectiv comenzile false, au devenit o practică în alte orașe din țară.
„Sunt clar taximetriștii deoarece în toate orașele s-a întâmplat același lucru. Își cumpărau cartele și făceau comenzi false. S-au inspirat din Iași, Timișoara, Constanța unde este Uber și Bolt, unde la fel au început să se facă comenzi false și atunci șoferul se duce își își dă seama că s-a dus degeaba. Până acum nu s-a plâns nici un șofer de al meu”, spune un reprezentant al unei companii de transport alternativ din Sibiu.
„Am auzit discuțiile acelea, dar aceștia sunt oamenii, trebuie să îi acceptăm așa cum sunt. Eu nu cred că colegii noștri ar scrie chestia asta, dar acum „Hoțul strigă hoțul” din punctul meu de vedere. Clar sunt de la taxi. De ce ar face un șofer Bolt chestia asta, să creeze un conflict să nu ajungem niciunde? O să vedem dacă o să se întâmple chestia asta și atunci o să luăm măsurile necesare, conversațiile sunt încă pe WhatsApp. Nu cred că sunt în regulă amenințările acestea”, spune un alt reprezentant al unei companii de ride-sharing.