Politica de coeziune a fost subiectul principal, discutat de o delegație venită joi, la Sibiu. Ambasadori, miniștri și reprezentanți ai Ministrelor Dezvoltării din 22 de state europene și-au dat întâlnire în orașul transilvănean.
La conferința „Coeziunea, valoarea noastră fundamentală pentru viitorul Europei: regiuni și orașe pentru o redresare puternică și o tranziție justă” au fost prezenți Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Adrian Răulea, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Daniela Cîmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu.
Emil Boc: „Respirați european, respirați a valori europene”
Atât primarul Clujului, cât și președintele Comitetului European al Regiunilor au dat Sibiul ca un bun exemplu în ceea ce privește dezvoltarea cu ajutorul politicii de coeziune. Emil Boc a prezentat ce înseamnă politica de coeziune și cât de importantă este pentru dezvoltarea unei țări din Uniunea Europeană.
„Politica de coeziune este acel lipici care ține Uniunea Europeană împreună. Scopul ei este să diminueze decalajele de dezvoltare dintre țări, regiuni, orașele Uniunii Europene. Politica de coeziune se adresează tuturor statelor din Uniunea Europeană, principalii beneficiari sunt cei care au o situație economică mai dificilă, dar politica de coeziune trebuie să rămână o politică pentru statele din Uniunea Europeană. Nu cred că veți găsi un sat, o comună sau o regiune din România care nu a beneficiat de politica de coeziune. Ea a schimbat în bine viața la milioane români de la aderarea din 2007 la Uniunea Europeană. Sunt peste 70 de milioane de euro care au intrat în România și s-au concretizat în școli, creșe, grădinițe, drumuri, spații verzi, piste de biciclete, autostrăzi. Evident este că drumul trebuie să meargă în aceeași direcție. Modul de viață europeană îl simțim și aici la Sibiu. Dumneavoastră deja respirați european, respirați a valori europene despre care vorbiți și le practicați în fiecare zi”, a spus primarul Clujului, Emil Boc.
Delegația fost în vizită la Muzeul ASTRA pentru a observa modul în care cu fonduri europene și locale, printr-o politică locală derulată într-o instituție de cultură, muzeul s-a dezvoltat. De asemenea, se urmărește coeziunea teritorială între cele cinci microregiuni din județul Sibiu.
„Astăzi și mâine Sibiul va respira mai multă Europă pentru că cei care decid și cei care formează Parlamentul European al regiunilor, satelor și orașelor sunt prezenți la Sibiu. Pe lângă acești aleși locali și regionali din țări ale Uniunii Europene. După summit-ul din 2019 acest eveniment este aproape la fel de important, cu atât mai mult cât în cadrul celor două întâlniri care vor avea loc vom avea teme care dezbat subiecte de maxim interes pentru locuitorii Uniunii Europene”, a spus Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.
Președintele Comitetului European al Regiunilor – „Sibiul este un exemplu bun”
Președintele Comitetului European al Regiunilor, Vasco Alves Cordeiro, a dat exemplu Sibiul drept județ care a folosit fondurile europene eficient.
„Este foarte important să evidențiem faptul că Europa înseamnă mult mai mult decât Bruxelles, mult mai mult decât capitale sau regiuni. Pentru noi este foarte important să vedem că Europa este într-adevăr Europa peste tot. Este important să ne facem o idee clară despre activitatea pe care o desfășoară comunitățile locale și regionale pentru a atinge coeziunea în Europa. Sibiu este un exemplu bun despre cum aceste fonduri sunt folosite”, a spus Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor.
Avize dezbătute în cele două zile la Sibiu
În aceste două zile s-au discutat mai multe avize care au rolul de a dezvolta comunitățile locale. Mai exact, s-a discutat despre viitorul politicii de coeziune după 2027, utilizarea dronelor, transportul electric, condițiile de trai ale populației care locuiește în apropierea frontierei.
„În premieră la Sibiu se va discuta despre viitorul politicii de coeziune post 2027, o nouă strategie privind utilizarea dronelor în orașe în condiții de securitate cu respectarea normelor de protecție a mediului, tranziția către transportul electric va fi analizată prin prisma transformărilor tehnologice și a recalificării personalului din industria de automobile. Al patrulea aviz face referire la condițiile de trai a 30 la sută din populația Uniunii Europene care trăiește în zonele de frontieră, unele studii indicând potențiale scăderi ale potențialului de dezvoltare ale acestora”, a mai spus Cîmpean.