VIDEO Cum arăta Sibiul în perioada comunistă - Expoziții culinare, cooperativa Săliște și concursuri de cinematografie
sursa foto: captură video

În ultima perioadă, tot mai multe videoclipuri ce prezintă viața din Sibiu în perioada comunistă au devenit virale pe rețelele sociale și pe platforma YouTube. Aceste înregistrări ce ilustrează diverse aspecte ale vieții cotidiene în urbea de pe Cibin, atrag un interes crescut din partea utilizatorilor de internet.

„Raiul comunist” și propaganda vizuală de la acea vreme reușesc să trezească interesul și să ofere o perspectivă asupra istoriei Sibiului de altădată. Într-o eră în care tehnologia ne permite să explorăm și să descoperim mai multe despre trecutul nostru, aceste filmulețe devin importante documente vizuale.

Cineamatorii Sibiului – 1971

Pagina de Facebook Cineclic reprezintă o sursă de informații în acest sens, oferind o perspectivă amplă asupra cinematecii românești de-a lungul timpului, păstrătoare și distribuitoare a filmelor și documentarelor din perioada comunistă și nu numai. Videoclipul „Cineamatorii Sibiului” prezintă în mai puțin de un minut Sibiul anului 1971, atunci când în orașul transilvănean s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Festivalului Republican al Cinecluburilor Pionierești. Au fost realizate nu mai puțin de 70 de filme de către 37 de cinecluburi din toată țara ce au fost vizionate de participanți și juriu în sala de festivități a Bibliotecii Județene Astra. Sibiul a câștigat premiul I la categoria filmului artistic, la documentar pe locul I s-au clasat cei din Târgu Mureș, iar echipa din Timișoara a câștigat premiul I pentru filmul de animație.

 

Expoziția de Artă Culinară din Sibiu – 1956

O altă parte a unui videoclip, posibil a unui documentar, a fost lansată recent pe platforma Youtube, acolo unde  se prezintă o expoziție culinară ce a avut loc în anul 1956 la Sibiu. Ceremonia dedicată maeștrilor bucătari și cofetari din județ îi prezintă pe aceștia în procesul de creație a felurilor de mâncare, iar printre cele mai interesante sunt purcelul la tavă, peștele în aspic și torturi în diferite forme.

https://www.youtube.com/watch?v=hjRh75AZdUY&ab_channel=VideoWasteland

Fabrica de mezeluri și brânzeturi Sibiu – 1957

Un alt videoclip înfățișează atmosfera dintr-o fabrică de mezeluri și brânzeturi din perioada comunistă, care cu ajutorul tehnologiei de la acea vreme, declara prezzentatoarea, putea produce peste 60 de sortimente de mezeluri. Nici secțiunea destinată brânzeturilor nu se lăsa mai prejos, acolo fiind produse peste 30 de sortimente. În imaginile surprinse de reporterii acelor vremuri este surprinsă fabricarea unui nou sortiment, brânză ce conține cacao.

YouTube video

Cooperativa Săliștea Sibiului – 1956

Un alt videoclip ce s-a viralizat rapid înfățișează aspecte din Mărgnimea Sibiului, surprinse în iarna anului 1956 la Săliște. Acolo, a avut loc adunarea generală a membrilor care rezumau activitatea în anul ce tocmai trecuse. Ședința e aplaudată la scenă deschisă de către locuitorii orașului, care se caracteriza însă doar printr-o propagandă a membrilor de partid.

 

Ultima oră

Comentariul meu