Ziua Universală a Iei sărbătorită preț de trei zile la Muzeul ASTRA - Programul complet al evenimentului

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 22-25 iunie evenimentul Ziua Universală a Iei, ajuns la ediția a X-a. Sunt zece ani de poveste a iei, zece ediții în care Muzeul ASTRA a crescut o comunitate dedicată iei și cămășii tradiționale la Sibiu. Din 2014 și până acum numărăm 10 ediții care au consacrat povestea celei mai îndrăgite piese de port popular – ia sau cămașa tradițională. 

Ziua Universală a Iei sărbătorită preț de trei zile la Muzeul ASTRA - Programul complet al evenimentului

Timp de patru zile, vizitatorii sunt invitați să fie cercetași și cercetători de tradiții și obiceiuri, degustători de povești și șezători; să afle povestea iei de la cei care trăiesc, cercetează și duc mai departe tradiția: 50 de meșteri populari, iar alături de ei vor fi muzeografi și restauratori. Pe ulițele satului din Muzeul ASTRA se va întinde târgul de ii și obiecte tradiționale, design contemporan, flori și cosițe împletite. Se vor desfășura 36 de  ateliere demonstrative și interactive, începând cu ateliere de țesut, până la ateliere de imprimare flori pe textil sau vopsit cu culori naturale, confecționat podoabe, brodat motive de pe ie, împâslit, metaloplastie, pictat pe sticlă sau prelucrare piele și ateliere de spus povești. (PROGRAM – Ziua Universală a Iei, ediția a X-a)

Ziua Universală a Iei sărbătorită preț de trei zile la Muzeul ASTRA - Programul complet al evenimentului

,,E vremea să ne dăm din nou binețe pe aleile muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului și să ne recunoaștem fiecare după semnele de pe chimeșă: din ce loc venim, din care neam suntem și cu cine ne-nsoțim. Pe parcursul mai multor zile vă dăm prilej să vă gătiți de sărbătoare și să reintrați în universul tradiției. Haideți pe ulițele Muzeului ASTRA în căutarea poveștilor și măiestriei meșterilor populari, care au dat viață firelor de ață și le-au înfățișat în cele mai delicate țesături!”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.

Pentru după-amiaza zilei de 24 iunie, chiar de Sânziene, programul de anul acesta cuprinde plimbarea în IE cu Biciclete Cochete și picnicul din Târgul de țară apoi concertul tinerilor Țiterași de la Galeșu, aranjamentele muzicale contemporane inspirate din tonuri străvechi ce poartă semnătura creativă a DJ Silly Conductor și concertul trupei CORBU. Duminică, 25 iunie, așa cum ne-am obișnuit de zece ani încoace, în poiana Bisericii din Bezded va avea loc Hora de Sânziene, initiată de artiști ai Școlii de Arte și Meserii „Ilie Micu”. Tot duminică vă așteptăm la concursul „Cea mai frumoasă ie”, după ce veți fi găsit, prin lăzile de zestre ale bunilor și străbunilor, hainele de lumină și de sărbătoare grijite cu sfințenie decenii de-a rândul. Da, vrem să spuneți lumii povestea iei, vrem să ne spui povestea ta și a neamului tău! Tu ne arăți și ne povestești, noi premiem cea mai frumoasă ie și cea mai inspirată poveste.

Ziua Universală a Iei sărbătorită preț de trei zile la Muzeul ASTRA - Programul complet al evenimentului

În ajun de Sânziene, pe 23 iunie, în programul dedicat iei, și-au dat mâna trei mari instituții de cultură din Sibiu: Biblioteca Județeană ASTRA, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul ASTRA. Regăsim, astfel, de la expoziții cu cele mai valoroase piese de port țărănesc din sudul Transilvaniei, la mărturii de peste veacuri și masa rotundă dedicată industriilor culturale și creative.

,,Este cunoscut faptul că în anul 2013 comunitatea online „La Blouse Roumaine” a inițiat o mișcare devenită virală în toate comunitățile românești (și nu numai) din lume. Nu a durat mult, mai precis un an de zile, și Muzeul ,,fenomen” ASTRA s-a alăturat acestei inițiative-fenomen. Așa a apărut această zi specială a anului, Ziua Universală a Iei, în care ne întoarcem la începuturi, retrăim atmosfera luminoasă a satului de demult, cu ulițele sale bătătorite de muncă, dar și cu voia bună pe care țăranul român a știut mereu să o întrețină. Ia, mândra cămașă, a fost haina care i-a însoțit pe ai noștri străbuni și la bine și la rău, iar astăzi ea rămâne un simbol al frumuseții, al feminității și al stabilității, aș spune, judecând după rezistența ei peste veacuri. În fiecare an,  Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului devine spațiul de celebrare al Zilei Universale a Iei. În jurul unui simbol arhetipal se adună o întreagă comunitate: de la meșteri populari la designeri, artiști sau Biciclete Cochete.”, a declarat Mirela Crețu, director Managementul colecțiilor Muzeul ASTRA

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, și a fost inițiată în anul 2013 de Comunitatea online La Blouse Roumaine.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică