cioran, comemorat în presa din italia la 28 de ani de la moartea sa – “despre neajunsul de a te fi născut ”, simbolul filosofiei acestuia
sursa foto: Identitatea Românească

Libreriamo, o publicație italiană destinată iubitorilor de artă și cultură, l-a comemorat pe rășinăreanl Emil Cioran la 28 de ani de la moartea acestuia, printr-un articol dedicat operei sale.

Cartea amintită este “Despre neajunsul de a te fi cunoscut”, considerată “simbolul filosofiei lui Cioran”, definită de mai multe ori însuși de autor drept opera cea mai importantă pentru el și cea mai iubită de el dintre numeroasele altele concepute.

“Cu brutalitate și delicatețe, cu propoziții care au de fiecare dată o tăietură perfect ascuțită, Cioran rătăcește în această carte nu în jurul <<problemelor>>, așa cum fac adesea filosofii, ci în jurul <<lucrurilor>>, ca cei puțini care gândesc cu adevărat – și, printre multe lucruri. , în jurul singurului care nu va înceta niciodată să ne chinuie și să ne copleșească: purul fapt de „a ne naște”, acea renunțare primordială la posibilitatea care ne constituie existența. În această carte, mai mult ca niciodată, Cioran abordează anumite teme, anumite moduri ale celor mai radicali budiști” se arată în articolul publicației italiene.

Libreriamo este o piață digitală independentă care se adresează celor pasionați de cărți, artă și cultură. Proiectul s-a născut din dragostea pentru cărți și dorința de a aduce cultura mai aproape de oameni.

Misiunea publicației este de a oferi o voce comunității care iubește lectura și scrisul într-o lume digitalizată și globală, adâncindu-se în problemele și subiectele care îi interesează, implicându-i personal și conectându-i cu profesioniștii din domeniul cultural și editorial.

Cioran, filosoful disperării

Emil Cioran a fost un filosof și scriitor român de origine română și franceză, cunoscut pentru operele sale pesimiste și filosofia existențialistă. S-a născut la 8 aprilie 1911 în satul Rășinari, lângă Sibiu, în România și a studiat la Universitatea din București, unde a obținut o diplomă în filozofie.

Cioran și-a câștigat faima pentru stilul său filosofic provocator și pentru operele sale dense și introspective. Deși a trăit mare parte a vieții în Franța, a scris în principal în limba română și a publicat prima sa carte, „Pe culmile disperării”, în 1934. Această lucrare a fost urmată de numeroase alte volume, cum ar fi „Cartea Amăgirilor” (1936) și „Sfârșitul vremii” (1939).

În anii 1940, Cioran s-a mutat la Paris, unde și-a petrecut restul vieții. Acolo, a continuat să scrie și să publice în franceză, devenind un important membru al cercurilor intelectuale pariziene. Operele sale ulterioare, cum ar fi „La tentation d’exister” (1956) și „De l’inconvénient d’être né” (1973), explorează teme cum ar fi absurdul vieții, alienarea și moartea.

Astăzi, marcăm 28 de ani de la trecerea în neființă a lui Emil Cioran, filosoful și scriitorul român-francez ale cărui opere au lăsat o amprentă profundă în lumea literară și filozofică. Moartea sa, survenită la 20 iunie 1995, a reprezentat o pierdere majoră pentru comunitatea intelectuală.

Ultima oră

Comentariul meu