foto: medicii pichetează spitalele din sibiu - sindicaliștii amenință cu greva generală

Cadrele medicale din Sibiu, membrii ai Federației „Solidaritatea Sanitară”, au pichetat, joi, spitalele din oraș. Aceștia vor continua acțiunile de protest și în perioada următoare, urmând ca în data de 27 iunie să intre în grevă de avertisment și, din 1 iulie, în grevă generală. 

Cadrele medicale din județul Sibiu continuă acțiunile de protest. Membrii Federației „Solidaritatea Sanitară” din oraș au pichetat, joi, de la ora 12:00, spitalele. 

foto: medicii pichetează spitalele din sibiu - sindicaliștii amenință cu greva generală

„Noi vrem creșteri efective, nu cum vreți voi, doar fictive”, „Cum își permite cineva să raporteze sporurile la salariile din 2018?”, „Stop indiferenței guvernanților”, sunt câteva dintre mesajele cu care s-au afișat cadrele medicale în fața spitalului. 

„În momentul de față sunt mii de angajați din sistemul sanitar care protestează. Pe lângă protest, mitingul și marșul care a fost desfășurat în data de 8 iunie de la București unde au participat circa 5.000 de angajați. Protestăm pentru drepturile noastre. Noi apărăm sistemul public, fiind în interesul populației să beneficieze de profesionalism. Revendicările includ un set de reforme care vin și în interesul pacienților. O asistentă medicală este plătită cu 2,7 lei net pe oră. La personalul auxiliar, plata este de undeva la 1,3-1,7 net pe oră, ceea ce este inadmisibil. Asistentele medicale au salariile reale mai mici cu până la 15% decât cele avute înaintea creșterii salariale din 2018. Din păcate, sănătatea este singurul sector public care are aceste salarii. De altfel, Guvernul ne-a și dat notă că nu avem dreptul să facem grevă pentru mărirea salariilor, în momentul în care în această perioadă a avut loc altă cerere bugetară de creștere a salariilor. Discriminează în același timp angajații din Sănătate. Pentru viitor, Guvernul vrea să reducă plata suplimentară pentru lucru în zilele libere legale, doar cu 10% de la 100%, iar pentru plata suplimentară pentru lucrul în timpul nopții de 10%, unde limita legală este de 25%. Nu a fost acordat niciun drept prevăzut în actuala lege a salarizării. Să nu mai vorbim de medici, al căror program continuu de lucru, al celor care fac gărzi, este de la 24 la 36 de ore. O gardă simplă duce la 18 la 24 de ore. Să nu mai vorbim despre faptul că o asistentă medicală, pe parcursul anului, lucrează 75 de nopți în cele 60 de zile libere și sărbători aferente anului nu suntem niciodată cu familia. O gardă durează între 18-24 ore. (…) Toți sunt în grevă. Efectivul membrilor federației depășește 80% în această instituție, iar personalul care este la muncă la ora actuală este afară. Astăzi este o pichetară a unităților, timp de 30 de minute”, a spus Raluca Șeucăliuc, asistent medical pe secția Boli Infecțioase a Spitalului de Pediatrie Sibiu. 

foto: medicii pichetează spitalele din sibiu - sindicaliștii amenință cu greva generală

Și la Spitalul TBC a avut loc o acțiune asemănătoare. 

Potrivit calendarului Federației „Solidaritatea Sanitară”, cadrele medicale vor intra în grevă de avertisment în 27 iunie și, preț de două ore, între 10:00 – 12:00, vor întrerupe activitatea. Apoi, din 1 iulie, medicii și asistentele vor declanșa greva generală. 

Ultima oră

Comentariul meu