consiliul județean cumpără un sonar după ce doi sibieni s-au înecat în olt - costă aproape 350.000 lei
foto: arhivă

La finalul anului trecut, doi tineri și-au pierdut viața în apele râului Olt. Tragicul eveniment ne-a plasat în fața unei realități dureroase, și anume lipsa dotărilor necesare echipelor de salvare. Trupul unuia dintre cei doi sibieni a fost găsit și scos în apă abia după două săptămâni, iar asta cu ajutorul unor specialiști, care au venit din SUA cu un sonar performant extrem de necesar în acest tip de misiuni. În urma acestei întâmplări nefericite, autoritățile sibiene au luat măsuri pentru ca, pe viitor, în cazul unor astfel de evenimente, intervenția să fie mai rapidă și eficientă. Consiliul Județean a lansat o licitație pentru achiziția unui sonar de identificare, care va intra în dotarea ISU Sibiu. 

Doi sibieni, aflați la pescuit în zona localității Bradu, s-au înecat în râul Olt cu doar câteva zile înainte de Crăciun. Trupul unuia dintre ei a fost găsit de salvatori la scurt timp de la sesizarea dispariției, însă celălalt bărbat a fost căutat neîncetat de familie și autorități vreme de două săptămâni. Înainte de Anul Nou, trupul acestuia a fost găsit, în sfârșit, cu ajutorul unui sonar, un echipament performant de căutare, adus tocmai din Statele Unite ale Americii.

CITEȘTE ȘI: Pescarul care s-a înecat în Olt la Bradu, găsit de experții americani

În urma acestei tragedii, au fost scoasă la iveală cruda realitate, și anume slaba dotare a echipajelor de intervenție în astfel de cazuri. La începutul anului, într-o ședință de consiliu județean s-a discutat despre achiziționarea unui astfel de aparat care să ajute la găsirea mai rapidă a victimelor. 

Consiliul Județean a lansat recent licitația privind achiziția unui sonar – un sistem de căutare în mediul acvatic care va derivi Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu. În caietul de sarcini sunt menționate și caracteristicile minime pe care trebuie să le aibă sonarul, spre exemplu: tensiunea de lucru de 230 V, frecvența de lucru minimă de 455 kHz, greutatea maximă de 25 kg și distanța maximă de utilizare de 300 metri. 

Valoarea totală estimată a sonarului este de 344.537,81 lei. 

Ultima oră

Comentariul meu