proiectul unor arhitecți din sibiu, ales pentru modernizarea pieței cibin - noul complex va arata spectaculos!

Autoritățile locale au ales proiectului unei echipe din Sibiu pentru noua față a Pieței Cibin. În urma unui concurs la care au participat 20 de proiecte, cel mai bun a fost desemnat în cadrul unei conferințe de presă susținută marți, 13 iunie, la Stadionul Municipal Sibiu. 

Zona Pieței Cibin va fi transformată total în urma unui proiect de „regenerare urbană” prin intermediul căruia va fi modernizată piața agroalimentară, se va amenaja o parcare supraetajată și se vor crea legături suplimentare cu Centrul Istoric. Primăria municipiului Sibiu, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, a lansat un concurs de soluții în acest sens, la care pot participa arhitecți și urbaniști români, dar și străini.

proiectul unor arhitecți din sibiu, ales pentru modernizarea pieței cibin - noul complex va arata spectaculos!

„Concursul pe care l-am finalizat aseară este o idee ceva mai veche. Au existat niște tatonări și s-a ajuns în final la această formă de organizare în care a existat o colaborare între Primăria Municipiului Sibiu și Ordinul Arhitecților din România. Investiția este apreciată la 18 milioane de euro și există două obiective: unul major care ar fi piața, parcajul și reorganizarea pieței, iar al doilea ar fi amenajarea spațiului adiacent pieței. Premiul I este acordarea contractului de servicii de proiectare care are o valoare estimată de 3,7 milioane de lei, premiul II – 113 ooo de lei, premiul III – 56 ooo de lei” a spus Gheorghe Pătrașcu, reprezentantul Primăriei Sibiu, în cadrul conferinței de presă susținută la Sibiu.

proiectul unor arhitecți din sibiu, ales pentru modernizarea pieței cibin - noul complex va arata spectaculos!

Premiul cel mare, pentru o echipă din Sibiu

Premiul III a fost acordat unei companii din Cluj-Napoca – Sfera Arhitectura SRL. „Proiectul se remarcă printr-o complexă, completă şi detaliată tratare a celor două obiective incluse în tema de concurs, cu o atenţie specială acordată caracteristicilor expresive ale propunerilor de intervenţie, fie acestea clădiri sau amenajări ale spaţiilor publice. Intervenţiile propun rezolvări echilibrate pentru ambele obiective. Din perspectiva soluţiei de trafic propus, proiectul acordă o atenţie specială spaţiilor pietonale, care sunt amplificate” a fost declarația juriului.

Premiul II a revenit Asocierii SYYA PLUS SRL – Cooplan SRL. Juriul a apreciat creativitatea concurenților, dar și modul practic și realist de a rezolva cerințele impuse în concurs. „

„Proiectul propune o prezență arhitecturală solidă, cu o delimitare clară a clădirii.
Proiectul încearcă să țină cont de locația sa, formând o combinație între
arhitectura industrială, prin scara sa, orașul istoric, prin funcția sa, și marginea
orașului pe râul Cibin, prin poziția sa. Raționalitatea clădirii este una puternică. Proiectul este organizat pe patru niveluri și are claritate structurală. Spațiul pieței de la parterul clădirii include zone închise și spații deschise, adecvate pentru diferitele sale nevoi funcționale. Aceasta din urmă compun o zonă extinsă în centrul clădirii, care este utilizată
pentru piață și care ar putea deveni un nou spațiu pentru oraș, pus la dispoziție
pentru evenimente” a fost aprecierea juriului.

Premiul I a fost câștigat de Biroul Vladostudio SRL și Atelier de Arhitectură Terchilă SRL. Echipa a fost formată din Alexandru Vladovici, Ovidiu Tărchilă, Tamaș Fodor și Adrian Niculaș. „„Juriul a apreciat atenția și rezolvările detaliate ale tuturor cerințelor exprimate prin tema de concurs, raționalitatea rezolvărilor arhitecturale și funcționale ale construcției pieței și parcajului public, precum și maniera de relaționare a intervenției propuse cu contextul urban complex” au transmis organizatorii.

proiectul unor arhitecți din sibiu, ales pentru modernizarea pieței cibin - noul complex va arata spectaculos!

„Prin atenţia acordată relaţiilor cu vecinătăţile imediate, precum şi prin compoziţia volumetrică propusă, clădirea se integrează atent în contextul urbanistic complex, mediind între zona cursului Cibinului, zona de ţesut urban istoric – înainte de demolarea fortificaţiilor amplasată intra muros – şi, cele două fragmente de ţesut urban din vecinătatea străzii Malului, una rezultat al intervenţiilor de extindere a funcţiunilor industriale după demolarea Cazărmii Honvezilor şi cealaltă, rezultat al evoluţiilor recente, lipsite de reglementări evidente” a apreciat juriul.

„Suntem copleșiți de moment, dar credem că o să facem față provocărilor pe viitor. Momentan ne vom axa pe implementarea proiectului, trebuie să digerăm un pic decizia juriului și o să ne urcăm iar pe picicoare zilele viitoare” au spus câștigătorii pentru Ora de Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu