drumul care leagă comuna brădeni de satul țeline va fi reabilitat - se fac podețe și se repară două străzi
Sursa: Google Maps

Drumul comunal care face legătura între comuna Brădeni și satul Țeline va intra în reabilitare. În cadrul aceleiași investiții vor fi realizate mai multe podețe spre gospodării și căi de acces pentru pietoni și vor fi renovate două străzi secundare din sat. 

Primăria din Brădeni, județul Sibiu, a depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) documentația necesară în vederea obținerii acordului de mediu pentru a demara o investiție în satul Țeline. În cadrul investiției, ce are o valoare de peste 15 milioane de lei, vor fi reabilitate drumul comunal (DC) 27 și două străzi secundare. „Lucrările de reabilitare a DC27 se vor realiza atât în extravilan – pe o lungime de 5,59 km cât și în intravilanul satului Țeline – pe o lungime de 1,03 km”, se arată în memoriul de prezentare depus la APM.

Drumul comunal DC27, va avea o lungime de 6.616 metri, din care 5.589 metri în extravilan. Lățimea platformei drumului va fi de 7 metri, din care 5,50 metri parte carosabilă și restul acostamente. Viteza de proiectare pe acest sector va fi de 30 – 60 km/h. Lungimea celor două străzi din sat este de 336 metri. Ele vor avea o lățime de 6 metri, din care 4,50 metri parte carosabilă. Viteza de proiectare pe acestea va fi de 15 km/h. Atât pe drumul comunal, cât și pe străzile secundare propuse spre reabilitare, va fi realizat și un sistem de colectare a apelor pluviale de pe suprafața carosabilă. Șanțurile de pământ existente vor fi decolmatate, reprofilate și se vor realiza rigole noi din beton. 

După finalizarea lucrărilor la drumuri și instalații, se vor realiza și lucrări de reamenajare a zonelor verzi în Țeline. Terenul va fi nivelat și apoi însămânțat cu iarbă. „Zonele verzi se vor amenaja astfel încât să se evite staționarea pământului sau a apei pe carosabil”, se arată în memoriu. 

Vor fi realizate și podețe de acces spre gospodăriile localnicilor. În satul Țeline au fost prevăzute 81 de astfel de podețe, atât pe drumul comunal, cât și pe cele două străzi secundare. Totodată, un podeț de pe DC27, din zona de traversare peste râul Hârtibaciu, va fi reabilitat. Vor fi realizate reparații la infrastructură și suprastructură, se va decolmata albia în aval și în amonte și se vor realiza lucrări de apărare a malurilor. Parapetul din beton existent va fi demolat și se va înlocui cu altul nou. 

Pentru circulația pietonală se vor amenaja inclusiv trotuare pe o lungime de 1,9 kilometri în satul Țeline. 

Valoarea investiției este de 15.088.197,28 lei cu TVA, din care cheltuielile pentru lucrările de C+M reprezintă 13.535.779,41 lei cu TVA. Investiția este eșalonată pe o perioadă de 30 de luni și cuprinde servicii de proiectare și achiziții de lucrări. Lucrările propriu-zise se vor executa în 24 de luni. „Perioada exactă de derulare a investiției, respectiv data de începere a lucrărilor, se va stabili în funcție de fondurile alocate pentru realizarea acesteia, de data începerii execuției și de graficul prezentat de constructor”, se mai arată în memoriu.

Ultima oră

Comentariul meu