peste jumătate din profesorii din sibiu au fost în grevă luni – de marți, toată lumea revine în școli

Profesorii din Sibiu sunt în continuare în grevă, luni, 12 iunie. Începând de mâine, elevii se întorc la școală, conform unui comunicat transmis de liderii organizațiilor sindicale FSLI și „Spiru Haret”.

„Sindicatul Învățământului Preuniversitar Sibiu, afiliat la Federația Sindicatelor din Educație “SPIRU HARET” vă aduce la cunoștință faptul că azi, 12 iunie 2023, s-a desfășurat grevă generală, în 85% din unitățile de învățământ de pe raza județului Sibiu. În ce privește numărul membrilor de sindicat în grevă procentul este de 62% din total membri ai S.I.P. Sibiu. Precizăm că acțiunile noastre de protest nu au legătură cu susținerea vreunui partid politic și nu dorim să fie asociate cu discuțiile interne ale guvernanților” au transmis reprezentanții din Sibiu, luni dimineață.

Greva se suspendă, elevii se întorc la școală

După trei săptămâni de grevă, liderii celor două sindicate din educație au anunțat că s-a suspendat greva generală. Dacă în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, profesorii spun că vor relua greva.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a: principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public; acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024. În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, potrivit unui comunicat comun al celor două sindicate.

 

Ultima oră

Comentariul meu