italia în doliu: silvio berlusconi a murit la 86 de ani

Silvio Berlusconi, fostul prim-ministru al Italiei, a murit la vârsta de 86 de ani, potrivit agenției italiene de știri Ansa, citată de presa internațională.

Magnatul media, care a condus trei guverne italiene între 1994 și 2011 și a cărui partid Forza Italia este un partener minoritar în actuala coaliție de guvernare, suferea de leucemie de ceva timp. Berlusconi a fost unul dintre cei mai extravagant politicieni ai Italiei, revenind în viața politică în 2017, în ciuda unei cariere pătate de scandaluri sexuale, numeroase acuzații de corupție și o condamnare pentru fraudă fiscală.

El a murit la spitalul San Raffaele din Milano, unde petrecuse șase săptămâni în această primăvară pentru tratamentul unei infecții pulmonare legate de leucemia mielomonoctică cronică înainte de a fi readmis. Născut în Milano în 1936, într-o familie de clasă mijlocie, Berlusconi și-a început cariera în dezvoltarea imobiliară înainte de a înființa Mediaset, cel mai mare post de televiziune comercial din Italia. A deținut, de asemenea, clubul de fotbal AC Milan între 1986 și 2017.

Forza Italia a fost fondată în 1993. Un an mai târziu, Berlusconi a fost primul prim-ministru ales fără a fi avut anterior o funcție guvernamentală, iar al doilea mandat în funcție, între 2001 și 2006, este cel mai lung deținut de orice lider italian după cel de-al Doilea Război Mondial. S-a întors la putere în 2008, dar a fost forțat să demisioneze în 2011 în contextul unei crize acute a datoriei. Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală la sfârșitul anului 2012, pentru care a ispășit o sentință de un an, efectuând serviciu comunitar cu normă redusă la o casă de îngrijire din Milano.

Interdicția sa de a candida a fost ridicată în timp pentru alegerile generale din 2018, când Forza Italia a candidat în coaliție cu Liga și Frații Italiei, dar nu a atins pragul de 40% necesar pentru a guverna. În 2019, Berlusconi a obținut un mandat în Parlamentul European, iar în alegerile generale din octombrie 2022 partidul său a revenit la putere într-o coaliție condusă de Frații Italiei, sub conducerea Giorgiei Meloni. Berlusconi a fost, de asemenea, ales senator.

Ultima oră

Comentariul meu