Turiștii străini au fost tot timpul atrași de mâncarea tradițională românească. În Ardeal, bucatele se disting prin gustul autentic dat de ingredientele naturale cu care se pregătesc. Plăcintele pe lespede se bucură de o notorietate aparte în ultima perioadă în Sibiu, însă puține sunt locurile unde poți găsi combinația de gusturi ideală.
În Piața Cibin, un fost fotbalist profesionist și-a deschis, nu demult, o afacere cu plăcinte pe lespede. La orice oră ai merge, comercianți din piață, turiști din străinătate sau persoane aflate în trecere prin Sibiu se opresc în dreptul ferestrei de unde un miros izbitor de plăcinte îți bucură simțurile. Coadă se face, dar mai rar, pentru că cele trei fete angajate lucrează de zor și nu lasă oamenii să aștepte în fața vitrinei. „La Plăcinte pe Lespede” se găsesc cinci sortimente, respectiv cu brânză de burduf, șuncă și cașcaval, varză, ceapă și cartofi.
„Inițiativa mea a pornit de la gustul copilăriei. Plăcintele pe lespede le făcea bunica mea, iar ulterior mama mea, la Alba Iulia. Mama îmi făcea plăcinte acasă și am vrut să transmit mai departe gustul copilăriei. Sibienii sunt adepții brânzei și atunci am ales să facem plăcinte cu brânză de burduf din Mărginime. Mulți turiști străini vin la noi și ne încântă pentru că le putem împărtăși gusturile mâncării tradiționale românești”, povestește Ionuț, administratorul „La Plăcinte pe lespede”.
Mioara lucrează cu drag și spor alături de celelalte două colege. Împreună încearcă să redea gustul copilăriei și să îl transmită mai departe. Rețeta de plăcinte pe lespede a învățat-o de la mama lui Ionuț, administratorul chioșcului. „Lumea este foarte încântată pentru că sunt plăcinte fără ulei, bine pregătite. Da, vine un număr mare de oameni. Aici nu se mai termină coada la plăcinte. Pe weekend sunt foarte mulți oameni care vin să cumpere, vin și mulți străini pentru plăcintele pe lespede”, spune Mioara.
Plăcintele pe lespede din Piața Cibin, apreciate de turiști
În fața micului chioșc doi turiști din Turda s-au oprit în Piața Cibin să mănânce plăcinte pe lespede. Nu e prima dată când fac asta, cei doi tineri savurează plăcintele de câte ori au ocazia să treacă prin Sibiu. De data aceasta au optat pentru plăcinta cu varză și ceapă. „Sunt bune, foarte consistente și raportul calitate preț este ok. Îmi place că sunt uscate, nu sunt uleioase. Mai luăm și la pachet câte una, să avem pe drum”, spune Mihai.
Tocmai din Constanța, un tânăr a venit hotărât să încerce plăcintele pe lespede din Piața Cibin. După prima încercare a fost impresionat de gustul lor. „Plăcinta după prima mușcătură este foarte bună. Am venit tocmai de la Constanța pentru aceste plăcinte. Acum urmează să văd rezultatul final după ce voi savura plăcinta în întregime”, spune un Ovidiu venit din Constanța.
Comercianții din Piața Cibin optează pentru plăcintele pe lespede atunci când vor să mănânce un preparat gustos, dar și sănătos în același timp. „În primul rând sunt proaspete, sunt făcute pe loc. Aluatul nu stă la congelator, aici îl poți vedea la dospit și în al doilea rând nu sunt pline de ulei și de alte chimicale. Fetele le pregătesc aici, de față cu noi. Ne plac toate și le luăm prin rotație în funcție de ce poftă avem pe moment sau dacă miroase a brânză, luăm plăcinte cu brânză”, spune Ionela.
Copiii apreciază și ei gustul plăcintelor făcute ca la bunica acasă și vin de mai multe ori pe săptămână să își cumpere. „Este naturală, bună. Cel mai mult îmi place plăcinta cu brânză și îmi cumpăr de vreo două, trei ori pe săptămână”, spune Raul.
Medic de familie din Sibiu, laudă plăcintele pe lespede
Un cunoscut medic de familie din Sibiu și-a arătat aprecierea față de plăcintele din Piața Cibin printr-o postare pe facebook. Doctorul Egri Eduard le laudă gustul autentic. „Am descoperit în Piața Cibin un loc unde se fac plăcinte pe lespede, au vreo 3 feluri, cu brânză, cu ceapă și varză. Extraordinar de bune și sățioase, mai mult de una nu prea poți mânca. Sunt preparate acolo, pe loc, o doamnă tăia de zor la un morman de varză, alta cocea, alta făcea aluatul. Merită încercate. Ps. În farfurie este jumătate de plăcintă, sunt foarte bune atât calde cât și reci”, spune medicul.