investiție de aproape patru milioane de lei la tilișca - se construiesc două poduri și o pasarelă pietonală în zona primăriei
Sursa: Google Maps

În comuna Tilișca, situată la poalele munților Cindrel, la nici treizeci de kilometri de Sibiu, este preconizată o investiție de aproape patru milioane de lei. Primăria vrea să construiască două poduri, dar și o pasarelă pietonală, pentru a spori confortul cetățenilor aflați în trafic. În ultimii ani, comuna a cunoscut o dezvoltare, astfel că îmbunătățirea infrastructurii rurale și a serviciilor pentru populație sunt necesare.

Primăria Tilișca a lansat o licitație pentru contractarea unor lucrări în trei zone din comună. Potrivit caietului de sarcini, podul din zona Gruiet va fi demolat, fiind construit unul nou, un altul va apărea în zona Lunca, iar în zona primăriei va fi construită o pasarelă pietonală. Investiția, derulată prin Programului Național de Dezvoltare Anghel Saligny, se ridică la aproape 4 milioane de lei. 

Primul obiectiv din cadrul investiției îl constituie construirea unui pod nou în zona Lunca din localitate, la ieșirea din Tilișca spre satul Rod, aceasta fiind una dintre arterele importante ale comunei. „Viitorul pod va deservi un număr mare de loturi situate pe partea dreaptă a pârâului Săliște, această zonă în suprafață de circa 75 ha fiind străbătută de un drum de exploatare în continuarea străzii Iugești, drum cu un traseu sinuos de 4-5 m lățime, din care se face accesul la loturi și la pădure. Ca și deficiențe care justifică realizarea investiției (pe lângă acest drum sinuos și greu accesibil) este faptul că accesul în zonă se mai face și prin trecerea albiei râului cu autovehicule, fapt care conduce la poluarea apei”, se arată în caietul de sarcini. 

Zona Gruiet urmează să fie dezvoltată. Podul din beton armat de pe strada Tilincuța, în partea de sud a localității, la supra-traversarea străzii peste pârâul Tilișca, urmează să fie demolat, iar altul nou să fie construit. „Strada traversează pârâul Tilișca printr-un pod cu o deschidere și lungime totală de 11,54 metri, măsurată la grinda de parapet aval, și lățimea de 4,68 metri din care partea carosabilă de 4,09 metri. Se are în vedere demolarea podului existent, întrucât acesta nu corespunde normelor actuale de proiectare și nu asigură o lățime suficientă pentru două benzi”, potrivit caietului de sarcini. 

Un al treilea obiectiv din cadrul investiției îl reprezintă construirea unei pasarele pietonale peste pârâul Săliște în zona primăriei din localitate. Aceasta va facilita accesul cetățenilor de pe drumul județean DJ 106E și zona de vest a localității la zona de acces principală și la parcul din fața primăriei. Totodată, pasarela va lega circulația pietonală între zona de vest și zona de est a localității prin traversarea pârâului, scurtând timpul de deplasare între cele două părți ale comunei.  

Potrivit primăriei, podul din zona Lunca este extrem de important, deoarece aceasta este zona turistică a localității și se află în continuă dezvoltare. În zona Gruiet, podul va ajuta la îmbunătățirea confortului participanților la trafic, acesta urmând să fie sigur și să corespundă normativelor în vigoare. Pasarela de la primărie va fi practic o cale de acces, mai rapidă, pentru pietonii care vor să ajungă dintr-o parte în alta a localității. 

Investiția se ridică la 3.825.206 lei, durata proiectării fiind de trei luni de la data semnării contractului. Execuția podurilor și a pasarelei se va realiza în 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. 

Ultima oră

Comentariul meu