Cele trei prime doamne, Jill Biden, Brigitte Macron și Carmen Iohannis, au în comun faptul că sunt profesoare de liceu. Cu toate acestea, există diferențe majore între ele în ceea ce privește rolul formal în societate și gradul de implicare în susținerea cauzelor sociale. Jill Biden și Brigitte Macron ocupă un rol formal ca prime doamne, având funcții de reprezentare și implicându-se în acțiuni simbolice menite să inspire. În schimb, Carmen Iohannis, nu are un rol oficial în acest sens.
Prima Doamnă a României nu există ca instituție, nu are cabinet propriu cu mic aparat funcționăresc, prin urmare nici un rol formal în stat. Cu toate acestea, Carmen Iohannis îl însoțește pe șeful statului în unele vizite oficiale în afara țării, s-a întâlnit în calitatate de Primă Doamnă atât cu Jill Biden, cât și cu Brigitte Macron, dar activitatea ei socială se reduce la foarte puțin. În afară de faptul că predă mai departe engleza la liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, nu există un raport de activitate în afara de rarele postări pe Facebook de Paști, de Crăciun, la venirea primăverii sau poze de auto-promovare. Din poziția simbolică ocupată în ultimii opt ani, doamna Iohannis a promovat diverse creatoare de modă locale, care i-au croit rochiile pentru evenimente externe sau interne. Mai nou, doamna Iohannis face reclamă la bijuterii de lux, relatează G4Media.
”În primii doi ani în calitate de Primă Doamnă, Dr. Biden a călătorit în peste 40 de state și teritorii, în peste 100 de orașe și în alte zece țări. Ea a continuat să susțină cauzele care i-au definit viața publică: sprijinirea familiilor militarilor, promovarea creșterii oportunităților educaționale și eforturile pentru a pune capăt cancerului așa cum îl știm. Ea a promovat misiunile a două inițiative cheie ale Casei Albe, Joining Forces și Cancer Moonshot, și a fost, de asemenea, un mesager de frunte pentru cele mai urgente priorități ale administrației, inclusiv: redeschiderea în siguranță a școlilor după închiderea pandemiei, sprijinirea agendei economice a președintelui și îndemnarea adulților și copiilor să se protejeze pe ei înșiși și comunitățile lor prin vaccinarea împotriva COVID-19.
”Din 2016, Brigitte Macron a lucrat alături de soțul ei în campania prezidențială. Emmanuel Macron a fost ales președinte al Republicii la 7 mai 2017. Ea s-a mutat împreună cu acesta la Palatul Élysée.
În august 2017 a fost introdusă o „Cartă de transparență referitoare la statutul soțului/soției șefului de stat”, în conformitate cu angajamentul luat de Emmanuel Macron în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Pentru prima dată, rolul soțului/soției șefului statului a fost definit.
De îndată ce a sosit, francezii i-au trimis lui Brigitte Macron un număr uriaș de scrisori. Ea a decis să folosească aceste solicitări pentru a-și construi agenda și a-și determina angajamentele, printre care se numără incluziunea persoanelor cu dizabilități, protecția copilului și lupta împotriva bullying-ului în școală.
România nu recunoaște, în mod formal, instituția Primei Doamne. Nu are cabinet propriu la Cotroceni, deci nu are secțiune în site-ul presidency.ro, ca Jill Biden sau Brigitte Macron. Totuși, atunci când G4Media.ro a întrebat Administrația Prezidențială dacă există un contract de promovare a bijuteriilor create de Malvinsky, purtate sâmbătă de Carmen Iohannis în timpul vizitei președintelui Iohannis în Germania, răspunsul oficial s-a referit la Prima Doamnă ca la o instituție, chiar dacă ea nu există în hărtiile oficiale.