Vernisajul ”Pământul și oamenii Găleșoaiei” la Muzeul Astra - Se vor organiza și ateliere de olărit și prelucrare a lemnului

Muzeul ASTRA organizează duminică, 11 iunie 2023, începând cu orele 12,00, vernisajul expoziției „Pământul și oamenii Găleșoaiei”.

Punând în valoare gospodăriile transferate din această localitate gorjeană în Muzeul din Dumbrava Sibiului, expoziția aduce în atenția publicului destinul complicat al unei comunități strămutate. Ca urmare a extinderii carierei de lignit din zonă, toate construcțiile au fost demolate, pădurile și livezile au fost tăiate, peisajul devenind de nerecunoscut.

,,Găleșoaia era un renumit centru de olari, meșteșugul fiind practicat, la jumătatea veacului al XX-lea, în cadrul a peste 90 de familii. Pricepuți în prelucrarea lemnului și a textilelor, dar și în agricultură, pomicultură și creșterea vitelor, găleșoienii și-au dezvoltat satul în legătură strânsă cu resursele pe care le oferea natura. Preocupați de frumos, au ridicat case cu prispe, cu stâlpi și brâie traforate, pe fundații de piatră, cu pereți din lemn de stejar și, mai târziu, din cărămidă. Casele mai vechi erau acoperite cu șiță și aveau pereții tencuiți cu pământ. Izolație din pământ se folosea și pentru grajduri. Casele mai noi aveau două niveluri, cu prispă la amândouă, şi erau acoperite cu țiglă. Atât un model mai arhaic de casă, cât şi unul mai nou, cu etaj, au fost transferate în Dumbravă, în urma donației familiei Haret. Prin intermediul acestor gospodării şi a unei colecții consistente de obiecte, putem spune povestea acestui sat, a ceramicii şi a comunității. Doi olari duc mai departe tradiția locului, asumând chiar misiunea transmiterii meşteşugului către tineri, prin ateliere organizate la târguri, în şcoli sau în muzee. Donatoarea caselor, doamna Elena Haret, va fi prezentă la eveniment, alături de alți membri ai comunității. Olarii Dumitru Coneru şi Ion Retezeanu sunt vechi prieteni ai Muzeului ASTRA şi revin, cu acest nou prilej, să lucreze în atelierul amenajat în casa veche, dar şi în şopru, modelând şi decorând oale, ajutând publicul să înțeleagă prin contact şi experiență directă cu lutul.”, a declarat Ovidiu Baron, director general adjunct Muzeul ASTRA.

Vernisajul ”Pământul și oamenii Găleșoaiei” la Muzeul Astra - Se vor organiza și ateliere de olărit și prelucrare a lemnului

Vor fi organizate ateliere de olărit, de prelucrare a lemnului şi de gastronomie tradițională, între orele 12 şi 17, în cele două gospodării din sectorul Olărit. Secvențe din cercetările de teren efectuate în 2009 şi 2023 vor rula în micul cinema din căsoaia învecinată, în gospodăria de olar din Horezu. O serie dedicată meşterilor olari, intitulată „Stăpânii lutului”, prezintă tradiția ceramicii de Horezu şi a celei de Găleşoaia, urmând să fie completată cu episoade noi.

,,De data aceasta am ales o abordare diferită, prin păstrarea unei perspective clasice în interiorul casei noi şi amenajarea de spații funcționale în gospodăria veche. Aici se va putea lucra în casă şi în şopru, iar oalele se vor arde în cuptorul din curte. Vor fi prezentate toate etapele pregătirii, prelucrării şi arderii vaselor, modelele, motivele şi culorile specifice. Dacă interiorul din casa nouă va oferi o perspectivă fidelă a locuirii tradiționale, în casa veche vor fi amenajate instalații de obiecte care să provoace vizitatorii să interpreteze şi să înțeleagă povestea prin intermediul propriei gândiri, sprijinite pe experiența personală şi pe informațiile oferite de curatori. Unele obiecte vor fi poziționate în prim-plan, atrăgând atenția asupra unor motive, simboluri sau culori. Altele vor fi grupate în scopul ilustrării procesualității sau a prezentării funcțiilor unei încăperi, a conexiunilor multiple dintre instrumente de olărit, obiecte de uz casnic ori decorative. Fiecare obiect transmite o poveste proprie, conținută în formă, ornamentică şi culoare, prin rolul şi locul său în gospodărie, prin urmele folosirii. El ne spune lucruri importante despre oamenii care l-au creat şi despre cei care l-au folosit. De asemenea, ilustrează o secvență dintr-un proces mai amplu, dintr-o scenă de lucru sau de viață domestică. Prin transferul său în muzeu, dobândeşte funcții şi sensuri noi. Obiectul este un martor tăcut al locuirii, al familiei, al comunității extinse. Materialul preluat din natura locului transpune o secvență de peisaj în casa omului. Meşterul este astfel mijlocitor între natură şi comunitate, o parte din misiunea sa fiind preluată ulterior tocmai de obiectul pe care l-a creat.”, a declarat Ancuța Ilie, șef serviciu Expoziții-atelier. Mediere culturală, Muzeul ASTRA.

Expoziția aduce astfel împreună peisajul de odinioară al satului Găleşoaia, priceperea meşterilor, secvențe din viața celor care l-au locuit. Pământul resursă şi oamenii care au fost nevoiți să-l părăsească, uniți prin povestea păstrată discret în obiect.

Evenimentul se încadrează în programul „Memoria secretă a obiectelor”, prin intermediul căruia Muzeul ASTRA asumă rolul de mediator între comunitatea locală şi public, între generații mai vechi şi mai noi, între mediul social, politic şi cultural, între natură şi om. Este primul program de mediere culturală din muzeele româneşti, început anul trecut, cu prilejul expoziției „Soarele din farfurie”.

Expoziția este curatoriată de Ovidiu Baron și Ancuța Ilie.

Vernisajul ”Pământul și oamenii Găleșoaiei” la Muzeul Astra - Se vor organiza și ateliere de olărit și prelucrare a lemnului

Ultima oră