O nouă metodă de polenizare și-a făcut apariția în România - Se aduc bondari importați
Sursă foto: Adevărul

Legumicultorii au adoptat o nouă metodă de polenizare a legumelor. Aceștia folosesc bondari de import, făcând astfel și economie. Substanţele fitosanitare sunt foarte scumpe, în timp ce un stup de 50 de insecte costă 300 de lei şi poate fi utilizat în mai multe solarii.

Polenizarea legumelor cu bondari din import este ultima tehnică folosită de fermierii din judeţul Iaşi care au solarii. Legumicultorii spun că metoda este eficientă, iar calitatea legumelor creşte. Bondarii sunt folosiţi pentru polenizarea tomatelor, relatează Adevărul.

La începutul anilor 90′, cercetătorii au căutat soluţii naturale pentru polenizare. Iniţial, au folosit albine, însă acestea erau agresive. Aşa că s-au îndreptat spre rudele lor – bondarii.

„La început nu prea m-a încântat, pentru că am crezut că nu prea o să facă treabă. Dar sunt destul de buni. Ne mai scutesc şi pe noi ne muncă”, spune Cristian Dascălu, legumicultor din Iaşi.

Bondari autohtoni vs bondari de import

Pe piaţa românească se găsesc la vânzare doar stupi cu bondari din import. Specialiştii Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV) Iaşi au constatat că insectele autohtone evită florile tomatelor, pentru că „au nectarul amărui”. Astfel, bondarii autohtoni pot poleniza doar plante cu nectar dulce. Insectele din străinătate au fost crescute în laboratoare specializate, pentru a poleniza culturile de roşii din solarii.

„Activitatea bondarului este una destul de uzuală. Evităm, în primul rând, să utilizăm biostimulatorii artificiali de creştere. Aceştia sunt responsabili de foarte multe boli, printre care şi cancer”, spune prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector al USV Iaşi.

Insectele din import pot fi procurate din magazine sau din import. Nu rezistă decât la temperaturi cuprinse între 10 şi 23 de grade.

Cel mai bun randament al polenizării biologice cu bondari se obține în spații închise, dar se pot folosi și în câmp. Bondarii au nevoie de polen ca sursă de proteine pentru întreţinerea coloniei, dar şi de nectar pe post de sursă energetică. Acest lucru face ca ei să ajungă în fiecare floare şi să o polenizeze.

Ultima oră