VIDEO Jucăriile copilăriei în zeci de forme la Sibiu - Târgul de la Muzeul Astra, cu ”lipici” la mii de copii

Mii de jucării, zeci de activități și ateliere și-au făcut loc în weekendul prelungit la Muzeul Astra. Sute de zâmbete de copii au completat tabloul târgului ce a adunat meșteri din toată România și nu numai.

În perioada 1-4 iunie 2023, Muzeul Astra organizează cea de-a XVI-a ediție a Târgului de jucării. Acesta este dedicat tuturor copiilor și cuprinde pe lângă numeroasele standuri cu jucării făcute manual și diferite activități și ateliere speciale pentru cei mici.

Copiii au umplut Muzeul din Dumbrava Sibiului

Evenimentul a strâns mii de vizitatori, iar cei mai încântați au fost copiii. Aceștia s-au putut bucura de diferite jocuri, dar și de activități special create pentru ei. Roata olarului a făcut furori anul acesta, prichindeii putând să își creeze propriile obiecte din lut. „Târgul de jucării este un lucru pe care nu l-am mai văzut și în alte locuri, iar Muzeul Satului aduce amintiri din trecut. Experiența mea a fost foarte faină. În prezent nu se folosește foarte mult roata și aici poți să vezi cam cum se folosea în trecut” a spus Radu.

De asemenea, la Școala din Muzeu, cei mici au putut primii explicații și au înțeles cum se preda acum 100 de ani. Experiența a fost completată de carnetul unui elev din Rășinari vechi de 100 de ani, de manuale din perioada anilor ’20, dar și de costumul învățătorului creat special pentru a le imita pe cele din acea perioadă. „A fost foarte interesant, am aflat multe lucruri noi. Domnul profesor ne-a spus foarte multe lucruri interesante pe care nu le știam până acum” ne-a spus Pavel.

„A fost foarte frumos și este un lucru minunat să te afli în băncile în care au studiat acum o sută și ceva de ani copii ca noi. Ideea Târgului de jucării mi se pare minunată, mai ales în această perioadă” ne-a spus Andreea.

Păpușele din foi de porumb și avioane din lemn

Zecile de jucării au așteptat cuminți până ce familie de sibieni au venit în inima Muzeului. Copiii au putut găsi păpușele din foi de porumb, mașini, avioane și canioane din lemn, obiecte din ceramică, obiecte realizate din impletituri și numeroase bijuterii create special pentru aceștia. Meșterii care au creat toate „bijuteriile” copilăriei au venit din toată România, dar și din Republica Moldova.

„Avem păpușele din foi de porumb făcute manual, le-am interpretat în stil țărănesc îmbrăcate cu fuste și cu ii. Mai avem linguri ornamentale, potcoave și diferite ornamente. A fost foarte frumos, chiar și vremea a ținut cu noi, au fost copii foarte mulți” a spus Valerica Frătoaica.

„Sunt împletituri din foi de porumb, din fibră vegetală. Facem fel de fel de coșulețe, cutii cu capac, păpușele, veioze de diferite forme și mărimi. Obiectele sunt realizate de noi, în familie, soțul face scheletul din metal și după aceea vine împletitura. Noi recoltăm toamna târziu când e foarte copt porumbul și folosim foile care sunt înauntru pe boabe, din acest motiv sunt atât de albe, moi și frumoase. Înainte de prelucrare le punem în apă ca să fie moale foaia și să le putem prelucra” a spus Iulia Balin.

Noutăți la Târgul de jucării

Aflat la a șasea ediție, târgul de jucării a adus pentru cei mici o instalație senzorială realizată din lemn. Aceasta arată pe o parte ca o intrare la stână, iar pe cealaltă parte ca o bucătărie, dotată cu diferite obiecte din lemn. De asemenea, cei mici s-au putut bucura de un atelier despre pescuit, unde au putut învăța să realizeze un pește din hârtie, dar și să se bucure de diferite jocuri cu cărți. Un alt obiectiv drag celor mici a fost atelierul de pictură, unde diferite planșe cu clădirile muzeului au prins contur în mâinile copiilor.

„Anul acesta „Târgul de Jucării”, care a debutat pe 1 iunie, de Ziua Copilului și care se desfășoară în Muzeul Astra, a adus alături de noi 29 de meșteri populari și invitați care derulează o serie de ateliere educaționale pentru cei mici. De asemenea, meșterii desfășoară și ateliere precum cele de olărit, atelierele de confecționat jucării și avem și o serie de ateliere pe care le-am pregătit noi, cum ar fi jocuri de cărți, jocuri de memorie, atelierul despre albine, despre pești și pescari și alte multe activități pe care ei le pot descoperii. În prima zi, Târgul de jucării a adus alături de noi foarte mulți copii care au participat la toate activitățile noastre. Instalația senzorială pe care le-am pregătit-o în acest an a fost foarte accesată și în permanență au fost copii în jurul ei, am avut și un spectacol de teatru de care s-au bucurat foarte mulți vizitatori și azi (2 iunie) o să avem un spectacol muzical” ne-a spus Raluca Andrei, șef serviciu Educație și Interpretare Patrimoniu Muzeul ASTRA.

Roata Olarului și atelierul despre apicultură, încântarea celor mici

Atât Roata Olarului, cât și atelierul despre apicultură au strâns zeci de priviri curioase. Sibienii au putut învăța cum să își facă un obiect de lut, dar și cum să aibă grijă de albine. „Anul acesta la Târgul de Jucării am adus „Roata Olarului” pentru a-i învăța pe cei mici să meșteșugărească și să își dezvolte creativitatea, Copiii au fost foarte încântați, le-a plăcut enorm de mult ceea ce au făcut aici pe roată, le-a plăcut foarte mult și pictatul pentru că noi le și decorăm după aceea și au fost foarte interesați de acest lucru și au vrut să mai repete experiența. De 10 ani mă ocup de olărit” a spus Mihaela Pleșa, meșterul de la Roata Olarului în vârstă de 17 ani.

„Este un atelier multicomplex, odată găsesc copiii diferite activități, dar găsesc și adulții. Pentru copii avem activități simple, precum degustatul de miere. Avem patru sortimente și pe baza unui joc, ei degustă un tip de miere și trebuie să ghicească despre ce este vorba. Mai avem fabricarea unei lumânări din ceară, se ia o foiță de fagure, se înfășoară în jurul unei ațe de cânepă și iese un fel de lumânare” a spus Liviu Velțan, apicultor și muzeograf Muzeul Astra.

Ultima oră