Târg de jucării timp de 4 zile la Muzeul Astra - Vor fi prezenți aproape 30 de meșteri

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 1 – 4 iunie 2023 cea de-a XVI-a ediție a evenimentului Târgul  de jucării.

Este vorba despre o inițiativă care oferă atât copiilor, cât și adulților prilejul de a se bucura de jucării, jocuri și meșteri în mod activ și sustenabil. În program se regăsesc ateliere demonstrative, cum sunt spre exemplu cele de olărit, sau cele în care vizitatorii pot învăța cum se face o căpiță din lână sau să confecționeze marionete și jucării din lemn. La ediția din acest an a Târgului de Jucării participă 29 de meșteri populari din România și din Republica Moldova.

,,Această ediție își dorește să atragă copiii și adulții către natură și către mijloacele cu care putem contribui la protejarea ei. <<Despre albine și stupi>>, precum și <<Despre pești și pescari>> vom povesti în atelierele noastre deschise publicului. Vom degusta miere de diferite sortimente, vom confecționa lumânări din ceară și îl vom cunoaște pe Mihail, personajul nostru din Micul pescar, care ne va învăța ce înseamnă pescuitul sportiv. De asemenea, vom confecționa baiere din lână și pești din hârtie. În același cadru, învățătorul rural ne pregătește o incursiune în tainele învățământului de altă dată, privit prin ochii copiilor de azi, precum și o serie de diafilme pe care le puteți urmări în sala de clasă a Școlii din Ticera. Nu vor lipsi nici ateliere de storytelling cu pictură pe șevalet, activitate bazată pe o poveste care ne ajută să descoperim muzeul cu mai multă ușurință. Cu ajutorul planșelor pentru pictură vom ilustra 3 gospodării și 2 instalații cuprinse în povestea Cărarea Ocolită: Gospodăria de la Horezu, Casa Meșteroaiei, Moara Căciulata, Moara de vânt cu pânze, Gospodăria de la Găleșoaia. Fiecare planșă va fi însoțită de un cod QR ce conține scurte texte din poveste, citite chiar de autorul acesteia. Și pentru că natura este plină de sunete, anul acesta vom avea trei spectacole muzicale – spectacole interactive și de mișcare: Duelul instrumentelor, Muzică din desene animate și Copilăria lui Beethoven – un spectacol care prezintă povestea celui care va îmbogăți tezaurul universal al muzicii clasice atât prin marile simfonii, prin sonatele și concertele sale pentru vioară și pian, cât și printr-un nou procedeu tehnic muzical: variațiunea pe temă dată. Diversitatea și creativitatea stau mână în mână, iar spectacolul de teatru  Povești Africane ne va bucura cu momente interactive, o trecere în lumea poveștilor a căror limbaj este universal.”, a declarat Raluca Andrei, șef serviciu Educație și Interpretare Patrimoniu Muzeul ASTRA.

Târg de jucării timp de 4 zile la Muzeul Astra - Vor fi prezenți aproape 30 de meșteri

Pentru iubitorii sportului, în programul Târgului de jucării va fi o nouă cursă cu obstacole. Pe traseul prin pădure vor fi amenajate marcaje montane care vor ajuta pe cei interesați să recunoască simbolurile și astfel să se orienteze în teren. De altfel, la târg vom organiza inclusiv ateliere de confecționat marcaje montane.

La această ediție a Târgului de Jucării, vom avea în premieră o componentă gastronomică specială, denumită sugestiv ,,Gusturile Copilăriei”. Astfel, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, vor fi amenajate 3 vetre cu  15 locuri de prăjit slănina și 3 mese pentru a pregăti preparate tradiționale din copilăria de demult.

,,Mesajul se leagă de gusturile copilăriei, se adresează atât copiilor cât și adulților și noi vom fi prezenți cu explicații sugestive în timp ce vom pregăti bucatele. Slănina, de pildă, se folosea mult în această perioadă pentru că dădea căldura și se topea. La munca de la câmp se prăjea la jar cu pită mai tare și ceapă verde din grădină. Apar cartofii noi, un deliciu pentru copilăria noastră, prăjiți în unsoare cu salată verde și mujdei. Cum în putină mai erau bucăți de telemea se rădea deasupra cartofilor. Vorbim despre un deliciu culinar desprins dintr-o copilărie de poveste! Mă voi ocupa personal de pregătirea acestor <<gusturi>> din copilărie.”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.

De 1 iunie, de ziua lor, toți copiii cu vârsta până la 14 ani au intrare gratuită în Muzeul ASTRA.

Târg de jucării timp de 4 zile la Muzeul Astra - Vor fi prezenți aproape 30 de meșteri

Ultima oră