Sibiul, distrus de la periferie spre centru - Clădirile vechi profanate la propriu - Dan Nanu: ”Au înlocuit țigla ceramică cu tablă”

Direcția Județeană de Cultură Sibiu a simplificat procedurile de avizare și autorizare în domeniul protejării patrimoniului construit și efectele generate de acestea. Aceștia au luat această măsură după ce mai multe persoane au modificat monumente istorice fără aviz.

Direcția Județeană de Cultură Sibiu a avut parte de diferite dificultăți, printre care se numără: nerespectarea prevederilor legale – cauza NUP-urilor; intervenții ilegale asupra imobilelor (lipsă acord / aviz / autorizație) și programul de conștientizare a importanței păstrării și promovării patrimoniului construit. Lucrări realizate fără aviz au fost semnalate pe strada Pietrarilor, pe strada Înfrățirii, dar și pe strada Kiev și pe strada Ocnei.

Sibiul, distrus de la periferie spre centru - Clădirile vechi profanate la propriu - Dan Nanu: ”Au înlocuit țigla ceramică cu tablă”

„Dacă acest oraș a fost construit din centru către periferie, acum este distrus de la periferie spre centru, în sensul că în ultima perioadă, mai ales în perioada pandemiei de Covid 19, reprezentanții Direcției de la acea vreme, nu au mai făcut controale, iar, în special persoanele fizice, au înlocuit țigla ceramică cu tablă” a spus Dan Nanu, director executiv Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu.

Pentru a evita astfel de situații pe viitor, au fost găsite două propuneri: intensificarea controalelor desfășurate împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu și sprijinirea de către Instituţia Prefectului a iniţiativelor D.J.C. Sibiu.

Ministerul culturii elaborează Codului Patrimoniului

Direcția Județeană de Cultură Sibiu gestionează un număr de 1053 de monumente care se află pe tot teritoriul județului Sibiu. Aceste monumente se găsesc în lista monumentelor istorice care actualizează o’dată la 5 ani, ultima actualizare a fost în 2015, iar de atunci Direcția Județeană Sibiu a reușit să mai ia încă 12 imobile, monumente istorice.

Conform prevederilor Legii nr. 422 din 2001 emite avize pentru documentațiile de urbanism (în cazul monumentelor istorice, ansamblurilor și siturilor clasate în grupa B). Din cauza lipsei normelor de aplicare Legii nr. 422 din 2001, Ministerul Culturii se află în etapa de elaborare a Codului Patrimoniului – sintetizarea și sistematizarea legislației specifice protejării patrimoniului construit  (Legea nr. 422 din 2001, OG nr. 43 din 2000 privind protecția patrimoniului arheologic și Legea nr. 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu modificările și completările ulterioare).

Simplificarea procesului de avizare

A fost modificată Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a fost  modificată prin introducerea unor articole care permit executarea unor lucrări fără autorizaţie de construire, dar cu acordul Direcţiilor Judeţene pentru Cultură. Astfel, a fost emis ordinul nr. 3.037 din 20 iulie 2020 pentru aprobarea procedurii privind notificarea prealabilă şi emiterea acordului scris, în cazul executării lucrărilor, în condiţiile prevăzute de art. 11 alin. (2) şi (4) din Legea nr. 50 / 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Sibiul, distrus de la periferie spre centru - Clădirile vechi profanate la propriu - Dan Nanu: ”Au înlocuit țigla ceramică cu tablă”

Această decizie va simplifica procedurile de avizare prin instituirea acordurilor scrise (cu o valabilitate de 24 de luni). Tipurile de lucrări care pot fi executate fără avizare și autorizare (art. 11, alin. 2):

– lucrări de reparaţii şi / sau întreținere la construcţii existente, care nu afectează volumul, forma clădirii şi decoraţia faţadelor, precum şi cele care nu reprezintă extinderi, demolări sau modificări structurale;

– reparații / înlocuiri de tâmplărie exterioară, cu condiția să se păstreze materialul, forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei.

 

Ultima oră