cursuri de prim ajutor pentru profesorii din sibiu - propunerea consilierului diana mureșan după cazul fetiței care s-a înecat cu un jeleu la școală
foto: arhivă

Consilierul local Diana Mureșan a propus, în ședința ordinară de luni, ca profesorii și personalul auxiliar din școlile din Sibiu să urmeze cursuri de prim ajutor, astfel încât o tragedie precum cea din Cluj, când o elevă a decedat după ce s-a înecat cu un jeleu la școală, să poată fi evitată. 

România ocupă ultimul loc în Europa în ceea ce privește cunoașterea manevrelor de prim-ajutor și acest fapt duce la pierderi de viața în fiecare an, potrivit consilierului Diana Mureșan, care a amintit, în ședința de consiliu local de luni, de cazul tragic al fetiței care s-a înecat cu un jeleu la o școală din Cluj, pentru că nimeni n-a fost în stare să-i facă manevra Heimlich. Mureșan a cerut, cu această ocazie, ca profesorii din școlile din oraș să beneficieze de cursuri de prim ajutor. 

„Sunt strângeri de semnături la momentul de față și cereri care sunt trimise către Minister pentru introducerea în școli a cursurilor de prim ajutor atât pentru elevi, cât și pentru personalul didactic și auxiliar. Am puțină încredere că aceste solicitări vor primi un răspuns favorabil de la nivel național, dar sunt încrezătoare că noi aici la nivel local putem schimba ceva, prin oferirea de către primărie, prin serviciul școli de cursuri de prim ajutor pentru profesori și cadrele auxiliare din școli. Cunoașterea primelor măsuri de intervenție în caz de urgență este esențială în situațiile de viață și de moarte. Fie că este vorba de o accidentare la joacă în curtea școlii sau de o situație de urgență medicală în sala de clasă, profesorii sunt adesea primii în contact cu elevii puși în fața unor situații limită. Am cerut azi în ședința de consiliu local să fie analizată această propunere de către aparatul primarului”, a spus Diana Mureșan. 

Cursurile s-ar putea desfășura direct în fiecare școală sau periodic într-o anumită locație unde să se strângă cadrele didactice și nedidcatice. O altă locație propusă este curtea interioară a primăriei, unde au mai existat și în trecut evenimente pentru comunitate. „Prin dobândirea acestor cunoștințe medicale de bază de către cadrele didiactice și auxiliare din școli mulți părinți ar fi mai liniștiți în ceea ce privește siguranța copiilor lor. Cred că ține și de noi, cei care reprezentăm comunitatea sibiană, să fim proactivi și să protejăm sănătatea și siguranța elevilor din școlile sibiene”, a adăugat Mureșan.

Ultima oră

Comentariul meu