Sute de mii de oameni așteptați la pelerinajul de la Șumuleu Mic de Rusalii
foto Agerpres

Sute de mii de persoane, printre care se numără şi preşedinta Ungariei, Novak Katalin, sunt aşteptate să participe sâmbătă la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice, care are loc în fiecare an la Şumuleu Ciuc. 

Grupurile de pelerini au început să se îndrepte încă de la primele ore ale dimineţii spre locul procesiunii, şi anume altarul în aer liber amenajat în şaua dintre dealul Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, scrie Agerpres, relatează Digi24.

La fel ca în fiecare an, mulţi credincioşi nu folosesc ruta obişnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci urcă spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit şi „Drumul Crucii”, care porneşte la câteva sute de metri de Catedrala franciscană şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota.

La pelerinajul de la Şumuleu Ciuc vin catolici din întreaga lume, în majoritate de limbă maghiară, organizatorii precizând că şi-au anunţat prezenţa persoane inclusiv din Australia sau SUA, dar şi din întreaga Europă, cu precădere din Ungaria. Pelerinajul este şi un prilej ca familiile să se reunească, mulţi dintre cei plecaţi în străinătate venind acasă.

Ce spune legenda

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană. Legenda spune că, în anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună unitarianismul credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii susţin că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc, care adăposteşte statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, în timpul vizitei sale apostolice în România.

Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur Sanctuarului marian, aşa cum face când merge în locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului. Cu acel prilej, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a fost scoasă din biserica franciscană, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, şi a fost dusă la altarul în aer liber unde Papa Francisc a oficiat Sfânta Liturghie şi unde se oficiază slujbele cu ocazia Rusaliilor Catolice.

Ultima oră