Mii de profesori, elevi și părinți au participat la o grevă în fața Prefecturii. Sunete de tobe, vuvuzele și fluiere au răsunat vineri pe Strada Andrei Șaguna. Au fost cerute drepturi și s-a transmis un mesaj clar „Nu ne dăm bătuți”.
Peste trei mii de persoane au protestat azi în fața Prefecturii Sibiu. De la profesori, la elevi, la copii de 4-5 ani, toți au fost prezenți și au cerut ca doleanțele cadrelor didactice să fie rezolvate. Zeci de postere, steaguri și afișe au fost ridicate vineri, 26 mai, pentru a semnala lipsa de interes pe care guvernanții au arătat-o pentru greva generală care a fost lansată luni, 22 mai, în toată România.
„Noi v-am pus stiloul în mână, voi vă bateți joc de noi!! Rușine!”; „Salariu bun = Profesor educat”; „Investind în educație, investiți în viitorul țării”; „Vrem o țară educată, nu o țară eșuată” sau „Popor needucat, masă de manipulat” sunt doar câteva dintre mesajele pe care sibienii le-au transmis în cadrul protestului. Acestea au fost completate de sunete de tobă, fluiere și chiar un corn. Mesajul profesorilor strigat la unison a fost clar: „Nu renunțăm!”.
Citește și: Greva dascălilor la Sibiu – Clase goale ca în pandemie și mesaj ferm: ”Nu renunțăm!”
Profesorii vor să fie băgați în seamă
Adunați pentru a doua oară în fața Prefecturii, profesorii au sperat ca măcar de această dată cererile lor să fie auzite. „Am ales să protestăm pentru că din 2005 când a fost ultima grevă mare, profesorii au fost tratați cu dispreț. Ne-au umilit, ne-au promis multe și nu s-a făcut nimic. În 2005 am fost la meeting la București și mergem și acum dacă este cazul. Am ales să strigăm că vrem o salarizare decentă, vrem condiții în școli, vrem să alegem o lecție ca lumea, nu ce ne dau ei acolo. Nu ne trebuie vouchere, nu suntem asistați sociali” a spus Esca Talida.
„Ne-am adunat în fața prefecturii pentru că nu mi s-au satisfăcut toate drepturile pe care noi ni le-am cerut. Așa cum au strigat colegii mei „Nu vrem teancuri de hârtii, vrem în clasă la copii”, chiar ne dorim să se întâmple acest lucru cu cât mai repede posibil” a spus Gabriela Holirca, liderul de sindicat al Școlii Gimnaziale nr. 18.
Elevii i-au susținut pe profesori
Încă de la anunțarea grevei generale, elevii din Sibiu și-au susținut cadrele didactice, considerând necesară adoptarea tuturor cerințelor pe care aceștia le au. La protestul din fața Prefecturii, au participat, pe lângă profesori, elevi și copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 5 ani.
„Mama mea este profesoară ca și tatăl meu și nu este așa de ușor cum cred oamenii, adică nu fac doar patru ore și apoi vin acasă și sunt toți fericiți, au timp să facă de toate. Nu este așa, mereu vin obosiți, lucrează cel puțin opt ore și vin acasă distruși. Nu prea au timp de nimic” ne-a spus Ionescu Mihnea, elev din Sibiu.
Cadrele didactice, dezamăgite de reacția lui Iohannis
În cadrul vizitei pe care a făcut-o la Sibiu, joi, 25 mai, președintele României, Klaus Iohannis a fost întrebat ce părere are despre grevă. Răspunsul lui a stârnit controverse în rândul protestanților, deoarece a susținut că „Greva are ceva avantaje”.
„Vrem să atragem atenția asupra situației cadrelor didactice, despre faptul că am ajuns să fim undeva lăsați la coada societății atât de către guvernanți, cât și de către restul populației. Dorim să redevenim ceea ce am fost până acum statutul cadrului didactic. Domnul președinte ne-a obișnuit cu multe feluri de reacții și eu zic că este doar una dintre ele” a spus Florin Bârnuț, profesor din Sibiu.
În această dimineață, a fost anunțată amânată rotarea dintre PNL și PSD. Profesorii susțin că această decizie nu le aduce nici avantaje, nici dezavantaje, ei fiind afectați oricum. „Am ales să protestăm deoarece toate protestele noastre începute de luni nu au avut efect în fața guvernanților, care au știut să își mărească salariul propriu, au știut să își facă numai drepturi, iar profesorii au fost au fost lăsați de izbeliște fiind ultima treaptă pe grila salarizării. Nu afectează oricum, chiar dacă vine PSD-ul și nu face nimic. Considerăm că este un joc politic, făcut de cineva ca să folosească greva noastră. Președintele ce să mai vorbim în cazul în care el vine și râde grevă, deci se poate și cu greva, are un lucru bun” ne-a spus Daniel Neacșu, profesor de kinetoterapie.