cj sibiu cere o expertiză tehnică pentru sala transilvania - vrea să vadă cât e de rezistentă la cutremure
foto: arhivă

Consiliul Județean (CJ) Sibiu a lansat o licitație pentru a găsi o firmă care să realizeze o expertiză tehnică și un raport de audit energetic, inclusiv fișa de analiză termică și energetică, respectiv certificatul de performanță energetică pentru clădirea Sălii Transilvania.

Consiliul Județean are în plan să renoveze energetic Sala Transilvania din Sibiu, însă înainte de asta, va achiziționa o serie de servicii pentru a vedea, pe de o parte, cât de rezistentă este clădirea, iar pe de altă parte, cât este de eficientă din punct de vedere energetic. 

Administrația județeană cere realizarea auditului energetic „concretizat prin activitatea de identificare și propunere de soluții tehnice inovative de reabilitare energetică, de îmbunătățire a performanțelor energetice a clădirii, pe baza caracteristicilor reale ale sistemelor constructive, precum și optimizarea soluțiilor tehnice prin analiza eficienței economice a acestora”, se arată în caietul de sarcini. CJ Sibiu urmărește să îmbunătățească eficiența energetică a imobilului prin implementarea unor soluții, tehnologii și materiale inovatoare.

Firma contractată va trebui să realizeze și o expertiză tehnică a clădirii Sălii Transilvania pentru a determina starea tehnică a acesteia. „Raportul de expertiză este întocmit de către expertul tehnic atestat în urma expertizării tehnice a clădirii la acțiuni seismice și conține o sinteză a procesului de evaluare seismică a clădirii, furnizând informați care fundamentează decizia de încadrare a construcției în clasa de risc seismic. (…) În cazul în care clădirea este încadrată în clasa de risc seismic III-IV, expertiza va releva faptul că nu sunt necesare lucrări de intervenție structurale pentru realizarea lucrărilor de eficiență energetică propuse”, potrivit caietului de sarcini. Expertiza tehnică va cuprinde gradul de degradare a clădirii, dar și cauzele care au condus la degradare.

Sala Transilvania a fost construită între anii 1991 – 1998, având regimul de înălțime P+2E și patru corpuri de clădire. În urma unei expertize tehnice realizată în anul 2018, s-a stabilit că „clădirea este în general în stare bună, degradările sunt superficiale, numai la nivelul finisajelor” și că nu s-au observat degradări ale elementelor structurale. Clădirea fusese încadrată atunci în clasa de risc seismic IV și se recomanda demolarea corpului de intrare și turnurile scărilor secundare. De asemenea, soluția propusă era realizarea extinderii clădirii existente pe orizontală cu corpuri noi de clădire. 

Ofertele pentru licitația lansată de CJ Sibiu pot fi depuse până la data de 31 mai, valoarea estimată a serviciilor fiind de 85.000 lei fără TVA. 

Ultima oră

Comentariul meu