Expoziție dedicată Mărginimii Sibiului la Muzeul Brukenthal - Vernisajul va fi deschis până la sfârșitul lunii iulie

Primul nucleu al unei colecții începe acasă, cu atașamentul față de trecutul propriei familii, față de identitatea locală, regională și națională, concretizată în obiecte transmise de la o generație la alta. Expoziția este deschisă până la sfârșitul lunii iulie.

Muzeul Național Brukenthal nu are o colecție etnografică însă deține o serie de fotografii (clișee pe sticlă) ale localităților Mărginimii Sibiului, realizate între anii 1918 și 1940 în Atelierul fotografic Fischer din Sibiu.

Asocierea educativă a imaginilor documentare cu obiectele și costumele imortalizate în perioada interbelică a fost posibilă în expoziția „Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci” prin interesul deosebit și efortul angajaților Muzeului Național Brukenthal care au adus de acasă sau de la „ai lor” costume populare de sărbătoare (Delia Voina, Răzvan Mareș, Ruxandra Stroia), obiecte specifice industriei casnice textile (furcă de tors, fuse, sucală – Răzvan Mareș), piese textile (desagi, traistă, covor țesut – Ivan Lazăr), obiecte ceramice (farfurie – Dorel Popa), obiecte din lemn (bâtă ciobănească, cruce de mână – Raluca Maria Frîncu), obiecte utilizate în ritualul nunții tradiționale (steag – Răzvan Mareș). 

Astfel suntem acum în măsură să vă prezentăm, în Palatul Brukenthal, o expoziție de suflet, în care patrimoniul muzeal se alătură patrimoniului identitar din Mărginimea Sibiului, păstrat și transmis de urmașii țăranilor din fotografiile fraților Fischer.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică