greva profesorilor prin ochii elevilor din sibiu – unii o văd ca ”neplăcută”, alții spun că este ”o oportunitate”

Greva profesorilor începută luni, 22 mai, continuă iar elevii îi susțin pe deplin. În momentul de față, majoritatea școlilor din județul Sibiu sunt în grevă, prin urmare elevii participă la ore online sau sunt liberi.

Elevii sibienii încurajează decizia profesorilor de a face grevă și îi susțin în acest demers. Președintele Consiliului Județean al Elevilor Sibiu, Terian Dan, este de părere că mișcarea era necesară având în vedere salariile cadrelor didactice și nedidactice.

„Eu consider că situația grevei este una neplăcută și pentru elevi și pentru profesori, mai ales prin faptul că este această incertitudine în legătură cu ce se va întâmpla cu examenele naționale și cu încheierea mediilor, însă este un pas necesar pentru ca sindicatele să își ceară revendicările. Sunt sigur că situația o să se rezolve prin recuperarea orelor ori în cel mai rău caz prin prelungirea anului școlar și atunci am încredere că nu o să pierd materia, spune președintele structurii, Terian Dan, elev în clasa a douăsprezecea la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.

Și Robert, un alt elev, consideră greva o mișcare necesară pentru a avea loc o schimbare. „Profesorii debutanți au salarii foarte, foarte mici și nu pot să trăiască o viață satisfăcătoare și mulți elevi nu sunt încurajați să intre în învățământ, domeniu care este absolut esențial pentru dezvoltarea țării”, spune Robert Bordea, elev la Colegiul, „Lazăr”.

greva profesorilor prin ochii elevilor din sibiu – unii o văd ca ”neplăcută”, alții spun că este ”o oportunitate”

ÎI afectează greva pe elevi?

Cei patru elevi care și-au exprimat opinia despre greva profesorilor consideră că mișcarea nu reprezintă un impediment în ceea ce privește orele pierdute. Sunt convinși că orele vor fi recuperate și că totul va reveni, în curând, la normal. „Mi se pare că este foarte bine că profesorii au reușit să se unească să facă ceva în legătură cu problema lor. Nu cred că pe mine mă va afecta pe viitor având în vedere că nu sunt în an terminal”, spune Raisa, elevă în clasa a zecea la Colegiul „Lazăr”.

„Nu consider că mă va afecta pentru că sunt convins că materia pierdută acum se va recupera. Fie că învăț acum sau peste câteva săptămâni nu o să fie mare diferență. Eu sunt pro grevă pentru că salariile profesionale sunt destul de mici și în special pentru început, deci noi, elevii, nu suntem atât de axați să devenim profesori pentru că știm că este un salariu foarte mic de început și trebuie să acumulăm foarte multă vechime până crește”, spune Raul Băcilă, elev.

Citește și: Greva dascălilor la Sibiu – Clase goale ca în pandemie și mesaj ferm: „Nu renunțăm!”

greva profesorilor prin ochii elevilor din sibiu – unii o văd ca ”neplăcută”, alții spun că este ”o oportunitate”

A treia zi de grevă  – „Am făcut Istorie, de la opt”

Miercuri este a treia zi de grevă a profesorilor, zi în care elevii sunt liberi. Cu toate acestea Raisa, elevă la Colegiul „Lazăr”, spune că a făcut Istorie, de la ora opt, iar alți elevi țin legătura cu profesorii diriginți în cazul în care apare vreo schimbare în orar.

„Pe site-ul școlii este afișat un anunț în legătură cu greva, dar oricum profesorii diriginți ne țin în contact cu profesorii în caz că se desfășoară sau nu ore. În clasa mea nu s-au desfășurat ore deloc și inclusiv astăzi nu s-au făcut”, spune Terian.

 

„În cel mai rău caz vor da examenul mai târziu”

Cât despre elevii din clasele terminale, Robert, elev și membru al sindicatului, îi încurajează să vadă greva profesorilor ca pe o oportunitate de a se concentra pe materiile de la examen. Am fost la o ședință cu sindicatele și am discutat despre clasa a 8-a și a 12-a și au spus că ei tot vor da examenul și în cel mai rău caz îl vor da mai târziu, dar cu siguranță îl vor susține. Cei de clasa a opta pot să o vadă ca pe o oportunitate. Au mai mult timp liber să învețe la materiile pentru Evaluarea Națională”, spune Raul Băcilă, elev la Colegiul „Lazăr”.

În schimb Robert, crede că posibil ca elevii din clasele terminale să fie afectați de grevă. „Pe cei de clasa a opta și a douăsprezecea simt că i-ar putea afecta. Am prieteni în clasele mai mici și i-am văzut puțin frustrați și nemulțumiți pentru că această grevă se întâmplă chiar în momentul în care trebuie să dea ei examenul”, spune Robert, elev la același liceu.

Ultima oră

Comentariul meu