Trei renumiți cercetători internaționali vor coordona proiectele de cercetare ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), finanțate prin PNRR cu peste 4,2 milioane de euro.
Contractele de finanţare în valoare de peste 4,2 milioane de euro pentru trei proiecte de cercetare, implicând cercetători de vârf la nivel mondial au fost semnate de rectorul ULBS Sorin Radu, marți, 23 mai 2023, la Palatul Victoria, în prezența prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, și a miniștrilor Educației și Cercetării, Ligia Deca și Sebastian Burduja.
Au fost semnate contractele pentru 83 de proiecte aprobate pentru finanțare prin Investiția I.8. Aceste proiecte au fost aprobate pentru finanțare în cadrul Investiției I.8 pentru dezvoltarea unui program de atragere a resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare, parte a Componentei 9 a PNRR. Printre acestea, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a fost aleasă să primească finanțare pentru trei proiecte, în valoare de peste 4,2 milioane de euro.
Rezultatul concursului a plasat Universitatea „Lucian Blaga” pe locul 8 din cele 51 de instituții care au depus aplicații, inclusiv universități, asociații și institute de cercetare.
Cercetătorii de top care vor coordona proiectele
Trei proeminți cercetători la nivel mondial vor coordona echipe de cercetare pentru următorii trei ani sub egida ULBS. Aceștia sunt:
Igor Pilshchikov, de la University of California, Los Angeles, SUA, va coordona proiectul „Networks of (Dis) similarities: The Circulation of Western Românce Literatures în Eastern Europe”. Pilshchikov este recunoscut pentru studiile sale în domeniul literaturii și al schimburilor culturale internaționale.
Irina Velicu, de la Universitatea din Coimbra, Portugalia, va aprofunda tema „Doing Environmental InJustice: A Theory în Praxis”. Velicu are o vastă experiență în cercetarea legată de dreptatea mediului și politici sociale.
Gianluca Vinti, de la Universitatea din Perugia, Italia, va focaliza pe „Mathematical Methods and Models for Biomedical Applications”. Vinti este cunoscut pentru munca sa la intersecția dintre matematică și medicină, contribuind la dezvoltarea unor noi modele și metode matematice pentru aplicații biomedicale.
Contractele de finanțare ale proiectelor au fost semnate din partea ULBS de rectorul Sorin Radu, care a declarat: „Deși nu ne-am propus obiective așa de ambițioase, câștigarea celor trei proiecte și implicarea acestor trei cercetători de renume confirmă că ULBS este o instituție de cercetare competitivă și atractivă, nu numai la nivel național, ci și internațional. Suntem pe drumul bun, care ne permite să construim solid și sănătos pentru viitor”.